România va găzdui următoarea reuniune formală a miniștrilor de externe din statele membre NATO, în perioada 29-30 noiembrie, a anunțat joi șeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Anunțul a fost făcut la reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată la Bruxelles în perioada 6-7.

Aceasta va fi prima reuniune a miniștrilor de externe ai NATO care va avea loc în România.

"Organizarea în România a acestei reuniuni - prima întâlnire formală aliată după Summitul de la Madrid din luna iunie - este rezultatul demersurilor efectuate de diplomația română, inclusiv la nivel de ministru de externe, în ultimele luni și o recunoaștere a rolului, contribuției și profilului țării noastre în Alianță", precizează MAE.

În cadrul primei sesiuni desfășurate cu participarea miniștrilor de externe din statele partenere - Ucraina, Australia, Coreea de Sud, Georgia, Finlanda, Japonia, Suedia, Noua Zeelanda, și în prezența Înaltului Reprezentat pentru politica externă și de securitate al UE, discuțiile au fost concentrate pe implicațiile asupra securității globale și a provocărilor în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, precum și pe necesitatea continuării acțiunilor comune pentru susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli.

Șefii diplomațiilor din statele aliate au discutat despre intensificarea sprijinului pentru Ucraina, în prezența omologului ucrainean Dmitro Kuleba.

Ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru "o agendă strategică nouă și inovativă a relațiilor Alianței cu partenerii săi, plecând de la realitatea, subliniată repetat de România în ultimii ani, pe fondul observarii atente a evoluțiilor de securitate generate de atitudinea tot mai asertiva a Rusiei, că securitatea euroatlantica nu poate fi protejată decât dacă vecinătatea NATO este stabilă și sigură".

Ministrul Aurescu e subliniat că securitatea aliaților este intrinsec legată de cea a partenerilor din vecinătate, iar rezilienta partenerilor este apropiat conectată de cea a aliaților. El a susținut necesitatea unei mai bune coordonari intre aliați în privința sprijinului acordat Ucrainei. 

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat faptul că sprijinul practic pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova și Georgiei, trebuie să rămână o prioritate pentru toți partenerii. În context, a făcut referire la sprijinul constant și substanțial acordat de România pentru Republica Moldova. În acest sens, a amintit rezultatele substanțiale obținute în sprijinul Republicii Moldova ca urmare a Conferinței Internaționale de lansare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova pe care ministrul afacerilor externe român a co-prezidat-o împreună cu omologii german și francez la Berlin, la 5 aprilie.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat poziția României cu privire la necesitatea de a construi o apărare mai puternică pentru a avea o descurajare mai eficace pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră. În context, a solicitat aliaților implementarea rapidă a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, care va constitui primul pas în direcția echilibrării prezenței NATO pe Flancul Estic.

Totodată, s-a referit și la necesitatea implementării cu prioritate a celei de-a doua decizii importante a Summitului din martie – accelerarea procesului de transformare și adaptare la nivelul Alianței, de consolidare a posturii pe Flancul Estic, în mod deosebit la Marea Neagră.

În acest context, ministrul Aurescu a arătat că este necesară, pentru  consolidarea apărării și descurajării eficiente pe Flancul Estic, îmbunătățirea capacității de reacție și răspuns, a nivelului de pregătire a forțelor, pe termen mediu și lung, pe toate componentele – terestru, aerian și maritim, potrivit MAE.

El a subliniat, totodată, că progresele în acest sens vor fi esențiale în perspectiva Summitului de la Madrid, iar implementarea acestor decizii este complementară adoptării noului Concept Strategic al NATO, aspect care a fost discutat în cadrul primei zile a reuniunii ministeriale a Alianței Nord-Atlantice.