Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile din Lituania au revizuit, începând cu data de 17 august, condițiile de intrare în acest stat pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai statelor UE, din Eleveția și Marea Britanie.

Conform acestei noi decizii, România este plasată în categoria statelor unde rata de infectare depășește valoarea de 25 cazuri / 100.000 de locuitori.

Astfel, persoanele care sosesc în Lituania provenind din această categorie de state trebuie să prezinte un test negativ pentru infecția cu COVID-19, efectuat în statul de plecare, cu maximum 72 de ore înainte de sosirea în Lituania și să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Anterior acestei decizii, persoanele provenind din această categorie de state în care era inclusă și România nu puteau intra în țară.

Totodată, persoanele care sosesc în  Lituania din străinătate, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să se înregistreze la Centrul Național de Sănătate Publică din Lituania (https://keleiviams.nvsc.lt/en/form) înainte de intrarea în țară. Persoanele care folosesc mijloace de transport rutier / feroviar trebuie să îndeplinească această procedură în termen de 12 ore de la sosire.

Măsurile anunțate de autoritățile din Lituania nu se aplică persoanelor care tranzitează teritoriul acestui stat pentru întoarcerea în țara de reședință, precum și altor categorii specifice de persoane, potrivit informațiilor disponibile pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania -https://urm.lt/default/en/important-covid19.