Guvernul Rusiei va reduce bugetul apărării din acest an, pe fondul problemelor economice cauzate de sancțiunile internaționale și prețul scăzut al petrolului.

Suma alocată armatei va fi diminuată cu 5 la sută, potrivit Tatianei Șevțova, adjunct al ministrului apărării din Rusia, notează agenția de presă RIA.

Cheltuielile de apărare au crescut constant în ultimii ani, ca urmare a eforturilor președintelui Vladimir Putin de a restaura gloria de altădată a armatei ruse.

Totuși, economia rusă a fost serios afectată de scăderea prețurilor la petrol și de sancțiunile impuse de occident după intervenția în conflictul din Ucraina, scrie Reuters.

Intervențiile în Ucraina și Siria au făcut din întărirea armatei o prioritate și mai mare pentru autoritățile de la Moscova.

Dacă președintele va aproba reducerea de 5 procente, aceasta va fi cea mai mare scădere a cheltuielilor pentru apărare de când Putin este la conducerea țării. În același timp, ar fi o victorie pentru ministerul rus de finațe care a cerut tăierea cheltuielilor cu 10 la sută a tuturor ministerelor, spunând în același timp că Rusia nu-și mai permite bugetul de miliarde de reînzestrare a armatei.

Economia Rusiei s-a contractat cu 3,7 procente în 2015, iar pentru acest an este estimată o scădere de 1 la sută.