Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reiterat marți în plenul PE dorința Ucrainei de a fi membră a Uniunii Europene. Parlamentul European au aprobat marți, cu o largă majoritate, o rezoluție în acest sens.

UPDATE: Parlamentul European a adoptat marți o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piața unică a UE.

637 de parlamentari au votat pentru, 13 europarlamentari au votat împotrivă și 26 s-au abținut.

Eurodeputații cer în această rezoluție și restricții mai dure împotriva Rusiei - precum restricționarea importurilor în Uniunea Europeană a celor mai importante bunuri pe care Federația Rusă le exportă, cum ar fi petrolul și gazele naturale - dar și extinderea și către Belarus a interzicerii accesului la sistemul SWIFT.

*************

Roberta Metsola a salutat cererea de aderare a Ucrainei la UE și i-a transmis președintelui Zelenksi că vor lucra „împreună pentru acest obiectiv”.

Europa nu mai trebuie să rămână dependentă de gazul Kremlinului și nu mai trebuie să accepte banii oligarhilor ruși, a declarat șefa PE, în deschiderea dezbaterii.

Ea a mai spus că UE trebuie să investească în securitatea sa: „Trebuie să avem o adevărată Uniune a securității și apărării”.

 


Metsola a mai spus că UE trebuie să lupte cu campania de dezinformare a Rusiei și le-a atras agenția giganților internetului că nu mai pot invoca neutralitatea.

Zelenski a intervenit online, reiterând faptul că alegerea europeană a Ucrainei trebuie să rămână în picioare.

- Ucrainenii plătesc în acest moment un preț pentru libertate, nimeni nu va reuși să ne înfrângă. Dorința noastră e să-i vedem pe copiii noștri prosperi. Armata rusă a ucis mai mulți copii, a afirmat Zelenski, întrebându-se ce obiective militare au urmărit rușii când au lovit acești copii.

- Cred că astăzi arătăm întregii lumi cine suntem, UE va fi mai puternică cu noi, Ucraina fără Europa va fi singură.

- Am arătat că suntem ca voi, vă rog, demonstrați-ne și voi că sunteți ca noi, nu ne abandonați.

Președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a declarat că Ucraina apără granița lumii civilizate, e „un moment de răscruce pentru Europa care luptă împotriva unui agresor”, „e important cum va face față lumea civlizată acestei agresiuni”.

„E sarcina noastră să ne ridicăm la înălțimea nivelului momentului istoric”, a spus Charles Michel, subliniind că alianța transatlantică e puternică, unită și perfect coordonată

Trebuie să ne asumăm sancțiunile, chiar dacă ne vor lovi și pe noi, deoarece sunt în joc propriile noastre valori, a precizat președintele Consiliului European. 

Referitor la cererea lui Zelenski, Michel a reamintit că extinderea UE a fost întotdeauna „un subiect dificil. 

„Tragedia a revenit în Europa”, astfel că UE trebuie să-și regândească strategia de securitate, să-și crească capacitatea de apărare și de descurajare, a spus Josep Borrell.

Trebuie să punem capăt rapid dependenței de Rusia, a mai spus Borrell.

Ursula von de Leyen a subliniat că va fi activat un mecanism de protecție special pentru a le oferi ucrainenilor acces la școli și la piața muncii. 

Ea a mulțumit României, Ungariei, Slovaciei și Poloniei pentru primirea refugiaților ucraineni.

„Suntem mai uniți ca niciodată”, a declarat șefa Comisiei, amenințând Rusia cu noi sancțiuni.

Pe de altă parte, ea a subliniat că sancțiunile îi vor afecta și pe europeni.

Francezul Stéphane Séjourné (Renew) a afirmat că Ucraina nu va fi primită rapid în UE și va trebui să urmeze un proces riguros de negociere.

Mulți vorbitori au subliniat necesitatea independenței energetice a Uniunii.

Șeful PPE, Manfred Weber, a pledat pentru o întărire a legăturilor transatlantice, inclusiv negocierea unui nou TTIP (acord de liber schimb) cu SUA.

+++

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va deschide dezbaterea la 12:30, ora Bruxellesului (13:30, ora României).

Președintele Volodimir Zelenski și președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, vor fi apoi invitați să intervină de la distanță, dacă situația le permite să facă acest lucru.

Eurodeputații vor asculta apoi opiniile președinților Consiliului European, Charles Michel, și Comisiei, Ursula von der Leyen, precum și ale șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, înainte de a face evaluarea atacurilor rusești.

Sesiunea plenară va adopta o rezoluție de condamnare a agresiunii Rusiei.

La inițiativa președintei Metsola, va avea loc o adunare a eurodeputaților, a personalului și a invitaților ucraineni pe Esplanadă, în fața Parlamentului European de la Bruxelles, la ora locală 15:30 (16:30, ora României), pentru a-și exprima solidaritatea cu Ucraina și cu poporul său.

Ce spune Rezoluția

Rezoluția condamnă „în cei mai fermi termeni posibili agresiunea și invazia militare ilegale, neprovocate și nejustificate ale Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și implicarea Belarusului în această agresiune”.

Eurodeputații solicită Moscovei să înceteze imediat toate activitățile militare din Ucraina, să își retragă necondiționat toate forțele militare și paramilitare și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei recunoscut la nivel internațional și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.

„Agresiunea și invazia militare constituie o încălcare gravă a dreptului internațional, în special a Cartei ONU”, atrag agenția membrii PE, invitând Rusia să revină la îndeplinirea responsabilităților unui membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în menținerea păcii și securității și la respectarea angajamentelor asumate în temeiul Actului final de la Helsinki, al Cartei de la Paris pentru o nouă Europă și al Memorandumului de la Budapesta.

Ei consideră că invazia Rusiei în Ucraina constituie un atac nu numai împotriva unei țări suverane, dar și împotriva principiilor și mecanismului de cooperare și securitate în Europa și a ordinii internaționale bazate pe norme, așa cum este definită în Carta ONU.

Textul condamnă cu fermitate și utilizarea de către armata rusă a teritoriului belarus, cu sprijinul forțelor belaruse, pentru a lansa o agresiune militară împotriva Ucrainei. Europarlamentarii „își exprimă profunda îngrijorare cu privire la riscurile pe care le prezintă abandonarea neutralității sale de către Belarus și găzduirea armatei ruse”.

Rezoluția denunță recunoașterea unilaterală de către Moscova a independenței zonelor ocupate de Rusia în regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina și îndeamnă toate țările să se abțină de la a se alătura acestei recunoașteri. 

Eurodeputații îndeamnă la continuarea eforturilor diplomatice pentru a opri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a găsi o soluție pașnică bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și a principiilor dreptului internațional, precum și a dreptului Ucrainei de a decide cu privire la viitoarele alianțe fără ingerințe externe. 

Sprijin pentru sancțiuni

Parlamentul European salută inițiativa guvernelor Poloniei, Ungariei, României, Bulgariei, Slovaciei și Moldovei de a menține frontierele lor deschise și de a asigura mijloace de evacuare, adăpost, asistență de urgență, asistență medicală și azil pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina și de posibile persecuții, inclusiv pentru cetățenii ucraineni și pentru cetățenii altor state.

Eurodeputații salută adoptarea rapidă de către Consiliu a unor sancțiuni cu scopul de a convinge Federația Rusă să înceteze atacurile împotriva Ucrainei și insistă că trebuie adoptate „sancțiuni suplimentare aspre”.

Ei solicită extinderea domeniului de aplicare al sancțiunilor. Acestea ar trebui să vizeze slăbirea strategică a economiei și a bazei industriale ruse, în special a complexului militar-industrial și, prin urmare, a capacității Federației Ruse de a amenința securitatea internațională în viitor.

Legislativul european solicită, de asemenea, extinderea sancțiunilor la Belarus, având în vedere sprijinul direct acordat de această țară Rusiei pentru invazia Ucrainei.

Ar trebui limitat importul celor mai importante produse de export rusești, inclusiv al petrolului și gazelor, interzicerea noilor investiții ale UE în Rusia, precum și a noilor investiții rusești în spațiul comunitar, blocarea tuturor băncilor ruse din sistemul financiar european, interzicerea accesului Rusiei și al Belarusului la sistemul SWIFT și aplicarea unor sancțiuni secundare băncilor care utilizează alte mijloace în locul sistemului SWIFT pentru tranzacții conexe sau a unor sancțiuni similare celor aplicate băncilor ruse sau sistemului bancar rus și solicită interzicerea mobilizării de către Rusia de fonduri sau de împrumuturi în UE pe piețele de capital secundare.

Autorii Rezoluției solicită interzicerea exportului de produse de înaltă tehnologie și de bunuri strategice către piața rusă și blocarea sau retragerea imediată a finanțării pentru toate programele de cooperare cu Rusia în domeniul cercetării și inovării, care sunt sprijinite de fondurile UE.