A vorbi despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este inutil acum, spune premierul olandez Mark Rutte, după ce președintele Volodimir Zelenski a cerut primirea de urgență a țării sale în spațiul comunitar.

„Nu este o discuție” pe care să o purtăm acum, le- spus Mark Rutte parlamentarilor olandezi, în timpul unei dezbateri. „Nu vom ajuta Ucraina în acest fel”, a adăugat el, relatează agenția ANP, preluată de rd.nl.

Extinderea Uniunii Europene este un proces foarte complex și complicat, care necesită timp, a explicat premierul olandez.

El pledează pentru o cooperare mult mai intensă pe termen scurt cu țările din Vecinătatea Estică - Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Potrivit acestuia, cooperarea poate fi consolidată prin Parteneriatul estic pe care UE l-a încheiat cu aceste țări.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat luni o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Fiecare țară din Europa este liberă să facă asta”, a spus Rutte, adăugând că procesul de aderare este „incredibil de birocratic” și durează ani. El a reamintit că, în cei 12 ani de când e prim-ministru, a văzut doar Croația alăturându-se spațiului comunitar.

Într-o dezbatere specială organizată astăzi de plenul Parlamentului European, președintele Consiliului European, Charles Michel, și șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, au apreciat drept legitimă solicitarea Ucrainei de aderare, dar au atras atenția că urmează un drum lung.

Zelenski în Parlamentul European: UE va fi mai puternică cu noi, Ucraina fără Europa va fi singură

Mai mult pe EurActiv »