Cancelarul german Olaf Scholz și-a justificat călătoria în China prin mesajul comun antinuclear de după discuția cu președintele Xi Jinping.

Cancelarul german, Olaf Scholz, și-a apărat călătoria controversată în  China, spunând că "a meritat" din cauza mesajului de opoziție dat de cele două țări față de utilizarea armei nucleare în Ucraina, scrie La Libre Belgique. Într-o reuniune a social-democraților germani la Berlin, Scholz s-a felicitat pentru acordul cu președintele chinez, Xi Jinping, împotriva unei escaladări nucleare în războiul din Ucraina.

"Cred că în lumina dezbaterii pe problema dacă a fost un lucru bun această călătorie sau nu, faptul că guvernul chinez, președntelle (Xi) și cu mine am putut declara că nicio armă nucleară nu trebuie utilizată în acest război, doar pentru asta, călătoria merita osteneala", a spus el.

După întrevederea sa cu Xi Jinping, Scholz a declarat vineri la Beijing că "războiul din Ucraina creează o situație periculoasă pentru întreaga lume". "Este motivul pentru care era foarte important pentru mine să subliniez, să spun limpede, că o escaladare" a războiului "sub forma utilizării unei arme  ucleare tactice este exclusă și sunt foarte mulțumit că pe acest subiect cel puțin s-a ajuns la un acord", a adăugat el.

Relatarea chineză a menționat de asemenea opoziția Beijingului.

Casa Albă anunțase săptămâna aceasta că discuțiile repetate ale oficialilor ruși privind posibilitatea folosirii de arme nucleare în Ucraina determină Washingtonul să se teamă ca acest lucru să nu devină realitate.

Ministerul rus al afacerilor externe a răspuns că "prioritatea absolută" în lume ar trebui să fie evitarea unei confruntări între puterile nucleare, "în situația dificilă și turbulentă actuală".

Scholz a fost primul lider din G7 care a mers în China de la începutul pandemie de Covid, vizită pe care a făcut-o însoțit de o importantă delegație de reprezentanți ai unor companii.Călătoria a suscitat critici în Germania și printre partenerii europeni în legătură cu dependența economică tot mai mare a Berlinului față de Beijing și pentru că a avut loc după ce Xi și-a întărit influența asupra puterii în China, luna trecută.

Sursa: RADOR