Secția de Arși de la Floreasca nu este încă pe deplin funcțională, confirmă Corpul de Control al Ministerului Sănătății. În plus, Guvernul anunță sesizarea Parchetului pentru întocmirea nereală a procesului-verbal de punere în funcțiune.

”Concluziile acestui control sunt că Unitatea de îngrijire a arșilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgență (Floreasca) nu este încă funcțională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului și a inaugurărilor oficiale efectuate în ultimele luni”, a transmis Guvernul într-un comunicat de presă.

În plus, Guvernul anunță că va sesiza Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 pentru că procesul-verbal de punere în funcțiune a barocamerei de la Unitatea de Arși a Spitalului Floreasca și pentru plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL este nereal.

Ironic, nu este prevăzută cu o evacuare în caz de incendiu

În urma evaluărilor, se pare că Secția de Arși nu este prevăzută o evacuare în caz de incendiu, lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav, precum și procedurile și protocoalele de tratament ale pacientului în interiorul Unității.

În plus, personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în interiorul Unității de îngrijire a arșilor gravi, unii dintre aceștia fiind angajați în activitatea altor secții, cum ar fi la chirurgie plastică sau ATI.

De asemenea, barocamera nu este montată, fiind nefuncțională, instalația de aer condiționat a Unității de îngrijire a arșilor gravi nu funcționează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav, rezervele de un pat, în număr de șase, sunt dotate corespunzător unei bune funcționări a unității, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea și tratarea pacienților arși.

Saloane folosite ca depozite

S-a mai descoperit și că saloanele din afara Unității de îngrijire a arșilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiții legale și depozitarea lor în magazia unității sanitare.

Pe de altă parte, sala de operație a Unității de îngrijire a arșilor gravi  este complet dotată și funcțională.

Pe lângă sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București, pentru posibile fapte de natura penală, Guvernul anunță că va sesiza și Curtea de Conturi a României, dar și ANAP pentru posibile nerespectări ale prevederilor legale referitoare la întocmirea documentației de atribuire a contractului de achiziție aparatura medicală pentru Unitatea de îngrijire a arșilor gravi.

Verificările Corpului de Control al Ministerului Sănătății au fost realizate în perioada 26-29 aprilie, în urma apariției informațiilor în contradictoriu furnizate de conducerea Spitalului de Urgență Florească de la începutul anului.