Președinte ANAF, Gelu Diaconu, a fost demis, joi de premierul Dacian Cioloș, au precizat pentru EurActiv.ro surse guvernamentale. Măsura vine după ce Diaconu a fost audiat, miercuri, la DNA în calitate de suspect.

UPDATE 22:00

Deciziile premierului Dacian Cioloș de demitere a lui Gelu Diaconu din funcția de președinte al ANAF și a lui Mihai Gogancea-Vătășoiu din postul de vicepreședinte al instituției au fost publicat, joi seara, în Monitorul Oficial.

Totodată, Daniel Diaconescu a fost numit vicepreședinte al ANAF și va exercita și atribuțiile de președinte până la numirea conducătorului instituției.

Decizia premierului urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Și vicepreședintele ANAF Mihai Gogancea-Vătășoiu a fost eliberat din funcție de către premierul Dacian Cioloș. 

Daniel Diaconescu, director general al Direcției Generale de Informații Fiscale a ANAF, va fi președinte interimar al instituției.

După ce DNA a anunțat, miercuri, că Gelu Diaconu are calitatea de suspect în dosarul deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, i-a cerut șefului ANAF să demisioneze.

Gelu Diaconu a anunțat, joi dimineață, printr-un comunicat, că nu va da curs acestei solicitări, ci vrea să fie demis, deoarece cineva trebuie să-și asume consecințele la finalizarea "dosarului kafkian".

"Singura acuzație care mi se aduce atât mie cât și vicepreședintelui ANAF este aceea cã am emis două circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocațiile copiilor depuse în conturi precum și pentru persoanele realizatoare de venituri modice”, a explicat șeful ANAF.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, întrebat dacă l-a revocat pe șeful ANAF, că situația "o să se clarifice astăzi”.

"Am avut o discuție cu dânsul și o să se rezolve astăzi", a spus, joi, Cioloș, la sediul Ministerului Economiei, potrivit Agerpres.

Premierul a adăugat că Diaconu i-a explicat motivele pentru care consideră că nu este vinovat.

"Mi-a explicat motivele pentru care dânsul consideră că nu este vinovat, dar, date fiind acuzele, a înțeles și dânsul că pentru ANAF e mai bine", a afirmat Dacian Cioloș.