Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a promis, la începutul reuniunii miniștrilor apărării de la Ramstein, că va „muta munții din loc” pentru a sprijini Ucraina în lupta împotriva Rusiei.

„Ucraina crede în mod fără echivoc că poate câștiga și toată lumea de aici crede asta”, a spus secretarul american al apărării.

Austin a declarat că a discutat luni cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre necesitățile Kievului după ce Rusia a anunțat că se concentrează pe regiunea estică Donbas.

El a spus că SUA și aliații săi vor „continua să mute munții din loc” pentru a îndeplini cerințele de securitate ale Ucrainei, relatează Deutsche Welle.

"Ucraina are nevoie de ajutorul nostru pentru a câștiga astăzi și va avea nevoie de ajutorul nostru și după ce războiul se va termina”, a mai spus Austin.

Lloyd Austin a adăugat că SUA și aliații săi s-au angajat, de la începutul războiului, să ofere peste cinci miliarde de dolari în echipamente pentru a sprijini armata Ucrainei.  

Secretarul apărării a subliniat că Ucraina „a făcut o treabă extraordinară în ceea ce privește apărarea suveranității sale împotriva invaziei neprovocate a Rusiei”.

Austin a declarat că aliații Ucrainei au oferit asistență cu o „viteză record”, adăugând că „Putin nu și-a imaginat niciodată că lumea se va aduna în spatele Ucrainei atât de repede”.

Referindu-se la retragerea trupelor ruse din jurul capitalei Ucrainei, Austin a spus că războiul „intră într-o nouă fază” după ceea ce el a numit „înfrângerea Rusiei în bătălia de la Kiev”.

„Rusia a ales să poarte un război pentru a satisface ambițiile unui singur om”, a spus Austin, făcând aluzie la președintele rus Vladimir Putin. „Ucraina duce un război de necesitate pentru a-și apăra democrația, suveranitatea și cetățenii săi”, a adăugat el.