Parlamentul European a adoptat cu o mare majoritate de voturi Rezoluția privind progresele Serbiei în procesul de integrare europeană, în care se exprimă sprijinul pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.

Rezoluția face apel la Belgrad să adere rapid la sancțiunile pe care UE le-a impus Rusiei și Belarus, aceasta fiind o condiție pentru avansarea Serbiei spre Uniunea Europeană, relatează RTS.

Rezoluția a fost adoptată cu 523 de voturi pentru, 78 împotrivă și 34 de abțineri.

Textul exprimă sprijinul pentru "viitoarea aderare a Serbiei la UE", dar amintește că o perspectivă europeană credibilă necesită angajament în implementarea reformelor și aderarea la standardele și valorile europene.

Documentul, pe lângă referirile la instaurarea statului de drept și normalizarea relațiilor cu Pristina, include și aderarea la sancțiunile contra Rusiei, drept element esențial care stabilește dinamica avansării Serbiei în procesul de integrare europeană.

De asemenea, în Rezoluție se subliniază că de la Serbia și Kosovo se așteaptă semnarea unui acord de normalizare a relațiilor, cu caracter juridic obligatoriu și bazat pe "recunoașterea reciprocă".

Este prima dată când într-un document oficial al UE se menționează recunoașterea reciprocă ca soluție a dialogului Belgrad-Pristina.

Parlamentul European reiterează apelul ca Serbia să facă pași înainte în direcția garantării libertății și independenței presei, a pluralismului mediatic și a libertății de exprimare. Rezoluția adoptată de Parlamentul European nu are caracter juridic obligatoriu, dar prezintă liniile politice pentru un stat angajat în procesul de integrare europeană.

Sursa: RADOR