Parlamentarii USR s-au dus miercuri la sediul Avocatului Poporului pentru a-i solicita să atace la CCR Ordonanța de urgență privind legile justiției, dar au aflat că acesta a plecat în concediu.

Ajunși la sediul Avocatului Poporului, parlamentarii USR nu au putut să discute cu el deoarece Victor Ciorbea a plecat fix astăzi în concediu și nu nici măcăr nu și-a delegat atribuțiile către adjuncții săi.

”Avocatul Poporului ar trebui să conteste de urgență această OUG la CCR, dar nu avem așteptări mari de la Victor Ciorbea după ce ieri în plenul Senatului PSD-ALDE au votat legea Avocatului poporului în forma solicitată de acesta. Victor Ciorbea va încasa 36.000 de lei pe lună după cumularea indemnizației și a pensiei speciale. Mai există și alte mijloace la care vom apela și pe care le vom promova pentru a bloca această ordonanță să-și producă efectele”, a declarat Dan Barna, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit legislației în vigoare, principalele atribuții ale Avocatului Poporulului spun că acesta poate sesiza direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a legilor și ordonanțelor sau poate sesiza Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora.

Și liberalii s-au prezentat miercuri la sediul Avocatului Poporului pentru a depune, de asemenea, o solicitare de sesizare a CCR privind unele neconstituționalități din OUG privind legile justiției.

Senatul a aprobat un proiect de lege care îi bagă lui Ciorbea în buzunar 36.000 de lei pe lună. Potrivit proiectului, atâta timp cât este Avocat al Poporului, el poate să își cumuleze pensia specială cu indemnizația, exact ca în cazul judecătorilor CCR.