Românii cred că vinovați pentru tragedia din Colectiv sunt, aproape în egală măsură, patronii localului și administrația locală, relevă datele unui sondaj CSCI dat publicității vineri.

Conform sondajului, 38 la sută dintre români cred că principalii vinovați în tragedia de la Colectiv sunt proprietarii clubului, pentru ca n-au respectat normele de siguranță, în timp ce 35 la sută din populație vede drept principal vinovat autoritatea locală, pentru că a dat autorizație fără să verifice locul.

Alți 12 la sută ca principal vinovat clasa politică în ansamblul ei, pentru că nu a creat reguli mai sigure în ultimii 25 de ani.

Trupa Goodbye to Gravity este văzută drept principal vinovat pentru tragedie doar de șapte la sută din populație, care consideră că formația nu ar fi trebuit să folosească artificiile într-un loc nepotrivit.

Tot șapte la sută dintre români cred că vinovat este Guvernul, pentru că nu a verificat modul în care autoritățile aplică normele existente.

În legătură cu intervenția de după incendiu, românii, în proporții covârșitoare, au apreciat cel mai mult implicarea medicilor din spitalele care i-au primit pe răniți (99 la sută), apoi pe cea a cetățenilor care au donat sânge pentru victime (98 la sută). Operativitatea echipelor de salvare și SMURD a fost apreciată de 94 la sută dintre români, în vreme ce acțiunea pompierilor a fost considerată foarte bună de 90 la sută dintre repondenți.

Studiul a fost făcut pe 992 de subiecți, prin metoda interviului, și are o marjă de eroare de 3,2 la sută.