Ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas, vrea să fie flexibilizată aplicarea viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), care va intra în vigoare în 2023 și va consolida sustenabilitatea producției, pentru a ține cont de „contextul actual”

„Este foarte important să menținem cursul strategic al acestei noi PAC din punct de vedere al sustenabilității, dar, așa cum a apărat întotdeauna Spania, sustenabilitatea nu este în contradicție cu competitivitatea afacerilor și, prin urmare, trebuie să adoptăm acele măsuri care sunt necesare din punctul de vedere al flexibilizării aplicării PAC pentru a ține cont de contextul actual”, a declarat politicianul, citat de agenția EFE.

Planas s-a exprimat în acest fel la sosirea sa la reuniunea miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană, de la Luxemburg, unde s-a discutat despre situația piețelor agricole, în special, în lumina invaziei ruse în Ucraina.

Ministrul spaniol a considerat că ar fi „bine ca, în această vară, Comisia Europeană”, după ce a purtat discuții cu Spania și alte state membre, să aibă „o idee exactă a ceea ce va însemna pentru semănatul de toamnă, toamnă-iarnă”. El a subliniat că relaxarea noii PAC este „necesară”.

În ceea ce privește planurile strategice transmise Comisiei Europene, în care țările precizează modul în care urmează să aplice noua Politică Agricolă Comună, Planas a indicat că Spania menține „contacte tehnice” cu Bruxelles-ul și că va trimite „textul definitiv” în iulie. „Sperăm ca în această vară să fie aprobat”, a mărturisit el.

În ceea ce privește situația piețelor agricole, el a evidențiat un scenariu caracterizat prin „prețuri în creștere” și o „volatilitate extraordinară”.

„Este foarte important să avem date exacte despre semănături și despre următoarele recolte, despre realitatea acestora în Uniunea Europeană și în afara Uniunii Europene”, a explicat el.

În acest sens, ministrul spaniol a subliniat că estimarea recoltei mondiale de cereale se ridică la 2.250 de milioane de tone, ceea ce va fi „cu aproximativ 40 de milioane de tone mai mic decât în campania precedentă”.

"Dar ar trebui să fie suficient pentru a hrăni întreaga populație. Spania va produce probabil între 21 și 23 de milioane de tone în acest context. Dar marea problemă nu este asta, ci disponibilitatea și prețurile mari", a afirmat el.

Confruntat cu „problema prețurilor” și „problema volatilității prețurilor”, el a spus că „transparența pieței și măsurile pe care le putem adopta la nivel internațional sunt cheia”.

În ceea ce privește transparența datelor, oficialul a amintit că clubul comunitar a adoptat deja regulamentul ca țările membre să furnizeze date despre cereale, oleaginoase, orez sau semințe „pentru ca acestea să fie cunoscute public”. „Dar ar fi foarte important dacă acest lucru s-ar face la nivel internațional”, a spus el.

Planas a subliniat, de asemenea, restabilirea canalelor de comunicare pentru transportul cerealelor și florii soarelui din Ucraina, un jucător cheie pentru securitatea alimentară din Africa și Orientul Mijlociu.

În acest context, negocierile promovate de Turcia pentru deblocarea porturilor de la Marea Neagră, principala rută pentru ca produsele agricole ucrainene să ajungă în restul lumii, nu par să funcționeze.

Planas a recunoscut că există „unele opțiuni” alternative care sunt „limitate”, precum și „de volum mai mic și dificultate mai mare”.„Este adevărat că unele nave pleacă de la Constanța, România, sau altele din alte puncte, dar este adevărat că situația este foarte, foarte complexă”, a afirmat el.

Ministrul a amintit că au existat „contacte ale Turciei, ale secretarului general al Națiunilor Unite”, António Guterres, cu Rusia, și că Ucraina cere „garanții că această mișcare (de nave) și ridicarea minei din portul  Odesa să nu fie un risc de securitate.

El a recunoscut că nu știe „în ce măsură” Națiunile Unite ar fi în măsură să ofere Ucrainei aceste garanții.

Pe lângă transparență și restabilirea rutelor, Planas a făcut referire la modul „în care se realizează coordonarea măsurilor internaționale, până la șase rute în ceea ce privește prevenirea crizei alimentare”.„Spania apără că există o coordonare eficientă a acestor măsuri”, a declarat el.

El a mai citat „problema legată de îngrășăminte” și a considerat necesar „să se încerce aprovizionarea regulată, chiar dacă este la prețuri mult mai mari” și să existe îngrășăminte „mai puțin legate de gaz”, pe viitor.

Sursa: RADOR