Un număr de 21 de răniți în incendiul din Clubul Colectiv au fost transferați, până duminică, 08.11, la amiază, din spitalele din Capitală în clinici din Belgia, Olanda, Austria, Israel și Germania, potrivit Ministerului Sănătății pentru Mediafax.

Update [19:00] Bogdan Enache, bateristul trupei Goodbye to Gravity a decedat, fiind al treilea membru al trupei care își pierde viața. Acesta a fost transferat duminică după-amiază, însă, în timpul transportului, starea lui s-a înrăutățit. În timpul zilei apăruseră informații că nu era suficient de stabilă starea sa pentru transport. [ #Colectiv Toboșarul trupei "Goodbye to Gravity”, Bogdan Enache, a decedat]

Printre cei transferați în Belgia se numără Bogdan Moleșag, toboșarul trupei Up to Eleven și cameraman la Prima TV. Sâmbătă, 7 octombrie, seara, Mariana Oprea și Alexandru Hogea au fost preluate de aeronave ale Inspectoratului General de Aviație și duse în Austria. - transmite Mediafax.

Update [14:00]

Bănicioiu: "Vor pleca în străinatate toți pacientii care pot fi transportați, indiferent dacă sunt asigurati sau nu [cazul lui Bogdan Enache, toboșarul trupei Goodbye to Gravity - nota red.]." "Cheltuielile vor fi suportate de stat., a adăugat ministrul sănătății. [Update: transferat în Elveția cu o aeronavă SMURD, care a decolat de pe Otopeni duminică, 8 noiembrie, ora 16.15]

Reamintim că sâmbătă, 7 noiembrie, un număr de 16 persoane au fost transportate în spitale din Olanda, Belgia și Viena. Alte două nu au supraviețuit. Este așteptată preluarea pacienților și în Marea Britanie, și în Norvegia.  

Viena - doi pacienți au fost preluați de spitalul AKH

Cele două aeronave SMURD care au transportat doi pacienți, victime ale incendiului de la Clubul Colectiv, au aterizat la Viena.

Cei doi pacienți au fost transportați cu ambulanța la spitalul AKH Viena, unde au fost preluați la secția Terapie intensivă de medicul de gardă Prof. Werner Haslik.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Departamentul pentru Situații de Urgență informează că "aparținătorii legali ai celor doi pacienți au fost preluați de pe aeroportul din Viena și vor fi cazați la Ambasada României în Austria."

Precizarea vine în contextul în care părinții unuia dintre tinerii transportați în Austria au ajuns la Bruxlles. (Link HotNews.ro: Parintii tanarului dus in Austria au mers la Bruxelles, unde li se spusese ca va fi transferat acesta)

Olanda (declarații sâmbătă, 7 noiembrie): Șase pacienți în stare stabilă, doi s-au stins

Declarații de presă ale chirurgului olandez Kees van de Vlies, de la Spitalul Maasstad din Rotterdam

 

Chirurgul traumatolog Kees van der Vlies, care a coordonat sosirea pacienților români în Olanda, a anunțat sâmbătă, 7 noiembrie a.c., printr-o declarație de presă susținută la spitalul Maasstad din Rotterdam, că în acest moment starea celor șase pacienți primiți în centrele din Olanda este stabilă, chiar cu semne de îmbunătățire.

Chirurgul a mai precizat că pacienții, aflați acum la terapie intensivă, sunt în stare foarte gravă, având arsuri pe porțiuni cuprinse între 20-50% din suprafața corpului și leziuni interne din cauza inhalării fumului degajat în timpul incendiului.

Conform procedurilor medicale, pacienții au fost mai întâi stabilizați, după care urmează o evaluare medicală pentru identificarea intervențiilor chirurgicale necesare, subliniind faptul că tratamentul acestor pacienți poate dura câteva luni.

Kees van de Vlies a transmis felicitări echipei de medici români pentru modul în care au tratat pacienții și a precizat că menține o comunicare strânsă cu secretarul de stat Raed Arafat și dacă va fi nevoie, în funcție de posibilitățile existente în centrele pentru arsuri din Olanda, nu ar fi exclus un nou transfer de pacienți din România în Olanda.

În același timp, transmite regretul profund al medicilor olandezi pentru decesul a doi pacienți, argumentând că starea acestora era deosebit de gravă, înrăutățindu-se pe durata transportului, cauza decesului fiind cea de stop cardio-respirator. Unul dintre pacienți a decedat la secția de urgență a spitalului din Rotterdam după ce au fost făcute manevre de resuscitare, iar în cazul celui de-al doilea pacient decesul s-a produs în ambulanță, în drum spre spital.

De asemenea, medicii olandezi au precizat că pacienții internați la spitalul din Rotterdam se află într-o aripă separată rezervată pacienților cu arsuri foarte grave, în regim antiseptic special. Pentru următoarele două săptămâni este permisă vizita doar din partea rudelor de gradul I, în vederea protejării pacienților împotriva infecțiilor, de două ori pe zi, în intervalul 14.00-19.30, în condiții stricte de igienă.

Sursa Departamentul pentru Situații de Urgență

Sâmbătă, 7 noiembrie, la ora 12.00, Raed Arafat anunța că alți opt răniți au fost transportați în Belgia, acestia au fost preluați cu aeronava de tip Spartan din dotarea Ministerului Apărării, care a decolat de la Baza Militara de la Otopeni. Două astfel de aeronave au transportat răniți, una către spitale din Olanda, alta, cu opt persoane, către Spitalul Militar din Bruxelles.