Călătoria președintelui german în Polonia s-a încheiat cu un refuz: ajuns la Varșovia, Steinmeier a aflat că nu este dorit la Kiev, unde dorea să ajungă împreună cu președinții Poloniei și ai statelor baltice.

„Știm cu toții despre relațiile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia ... Nu este binevenit la Kiev în acest moment. Vom vedea dacă se va schimba ceva”, a declarat un diplomat ucrainean, citat de Bild.

Vizita avea ca obiectiv „trimiterea unui semnal puternic de solidaritate europeană comună cu Ucraina”, a spus Frank-Walter Steinmeier.

Decizia Kievului de a nu-l primi pe președintele german nu vine de nicăieri. Ambasadorul ucrainean la Berlin a renunțat de multe ori la diplomație în încercarea de a convinge Germania să acorde și mai mult sprijin țării sale în lupta împotriva rușilor. De asemenea, președintele Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat mai multe arme și mai multă presiune asupra lui Vladimir Putin.

Berlinul a ezitat, și înainte și după declanșarea războiului, iar Kievul îl face acum pe Steinmeier să plătească pentru asta. Steinmeier, deși admite că a greșit în privința lui Putin, nu și-a uitat trecutul pro-rus, notează FAZ. 

Publicația scrie că decizia Kievului arată amploarea pierderii reputației Berlinului în Europa de Est.

În politica sa privind Rusia, Germania a ascultat prea puțin de aliații săi și a luat prea puțin în considerare interesele acestora. Nord Stream 2, care va deveni o ruină de un miliard de dolari de pe fundul Mării Baltice, va rămâne un monument al erorilor guvernelor Schröder și Merkel. 

A-l declara oaspete nedorit pe Steinmeier nu a fost însă o decizie înțeleaptă, consideră Frankfurter Allgemeine Zeitung, apreciind că Putin va profita de acest afront pentru a forma primele divergențe în tabăra adversarilor săi. Oricine are un dușman precum Putin nu ar trebui să pună de bunăvoie o presiune asupra relațiilor cu prietenii, în special asupra relației cu cel mai mare contributor.

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a recunoscut recent că a făcut greșeli în relațiile cu Vladimir Putin și Rusia.

Frank-Walter Steinmeier și-a recunoscut greșelile în politica sa față de Rusia, inclusiv susținerea pentru gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe care anul trecut a descris-o drept o „punte” în relațiile dintre cele două țări.

„Susținerea mea pentru Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală”, a spus președintele german, „Ne-am agățat de poduri în care Rusia nu mai credea, iar partenerii noștri ne-au avertizat”, a mai spus el.