Statele Unite ale Americii susțin aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană (UE) și îndeamnă țara să nu provoace dispute cu Bulgaria și Grecia, relatează SEGA.

SUA continuă eforturile și reformele necesare pentru a se realiza progrese privind aderarea cu drepturi depline a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană (UE), a informat Serviciul de presă al Departamentului de Stat pentru secția macedoneană a postului de radio Vocea Americii. 

Întrebat dacă Bulgaria, care blochează Macedonia de Nord din cauza pretențiilor sale istorice, amenință interesele SUA și occidentale în regiune, Departamentul de Stat a arătat:

"Noi încurajăm continuarea dialogului între Macedonia de Nord și Bulgaria, care are rădăcinile în angajamentul comun față de viitorul Macedoniei de Nord ca membru cu drepturi depline al UE. Bulgaria insistă pentru includerea bulgarilor în Constituție ca o condiție prealabilă pentru începerea negocierilor Macedoniei de Nord pentru aderarea la UE. 

Și Grecia a legat progresul țării privitor la UE de implementarea integrală a Acordului de la Prespa și în principal de „folosirea numelui constituțional al țării”, după ce Gordana Siljanovska-Davkova a spus „Macedonia” și nu „Macedonia de Nord” la ceremonia sa de învestire în funcția de președinte al țării. 

Siljanovska-Davkova a explicat că va respecta utilizarea oficială a numelui constituțional, dar că în aparițiile sale publice "ea are dreptul de a folosi numele Macedonia, ca act de drept personal la autodeterminare și identificare". 

 "Pentru ca Macedonia de Nord să-și continue drumul de succes către aderarea la UE, cel mai important este ca țara să continue reformele și să respecte pe deplin acordurile sale obligatorii, inclusiv Acordul de la Prespa", a scris președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe o rețea de socializare.