Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a transmis prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, o scrisoare prin care îl informează că Guvernul de la București va emite OUG privind recursul în anulare, potrivit stiripesurse.ro

UPDATE:

Comisia Europeană atrage atenția autorităților de la București asupra faptului că e important ca hotărârile judecătorești definitive să nu mai poată fi repuse în discuție și recomandă o consultare amplă cu sistemul judiciar înainte de a adopta o eventuală OUG.

”Comisia Europeană urmărește îndeaproape discuțiile din România pe tema unei posibile ordonanțe de urgență în cazul apelurilor extraordinare în dosare penale, ca urmare a două decizii luate de instanța constituțională. Comisia a luat deja notă de prima decizie - decizia completului de cinci (7 noiembrie) - în cel mai recent raport întocmit în cadrul MCV. Starea de certitudine judiciară, inclusiv respectarea deciziilor definitive ("res iudicata”), este o componentă esențială a statului de drept. După cum a observat Curtea de Justiție a UE, este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive să nu mai poată fi contestate”, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, la solicitarea Mediafax.

+++

Tudorel Toader îi explică lui Frans Timmermans că în ultimele luni avem 2 decizii ale Curții Constituționale care au condamnat protocoalele secrete, dar și o decizie în urma căreia Guvernul a decis să dea o Ordonanță de Urgență privitoare la posibilitatea recursului în anulare, ca urmare a erorilor înregistrate la ICCJ, în ceea ce privește completurile de 5 judecători.

În aceeași scrisoare, Toader îl informează pe Frans Timmermans asupra faptului că anumite prevederi din raportul MCV contrazic decizii ale Curții Constituționale din România, iar Guvernul va emite OUG pe legislația penală, însă nu va aplica prevederile din MCV ci doar pe cele ale Curții Constituționale.

Scrisoarea lui Tudorel Toader vine ca urmare a faptului că  Frans Timmermans, i-a trimis joi, 24 ianuarie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă legată de o posibilă ordonanță de urgență care să introducă recursul în anulare. El și-a exprimat îngrijorarea și a solicitat clarificări cu privire la anumite chestiuni.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană urmărește ”îndeaproape” discuția din România cu privire la o eventuală ordonanță de urgență privind apelurile extraordinare pentru cauze penale în urma celor hotărâri recente ale Curții Constituționale.

”Comisia a luat act deja de prima hotărâre - completul de cinci judecători (8 noiembrie) - în ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (CVM). Vă reamintesc că președintele Juncker a fost clar în problema unei eventuale amnistii în timpul recentei sale vizite la București. Așa cum a spus Comisia în repetate rânduri, este esențial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta împotriva corupției, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.