Toate firme de salubrizare care asigură deszăpezirea în București au fost amendate pentru că nu au curățat drumurile, a anunțat, marți, Poliția Capitalei.

”Au fost efectuate controale la operatori economici ce au atribuții pe linia deszăpezirii carosabilului, fiind verificate și sancționate cinci societăți comerciale aflate sub contract cu primăriile de sector și Primăria municipiului București, pentru neîndeplinirea obligației de întreținere a drumului public pe timp de iarnă”, potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei.

Firma Romprest asigură deszăpezirea în sectoarele 1 și 2, Supercom - în sectorul 2, Rosal - în sectorul 3, Rebu - în sectorul 4 și Urban în sectorul 6.

Totodată, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București ”acționează pentru fluidizarea traficului rutier și limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo”, se arată în comunicat.

În cadrul Comandamentului de iarnă convocat marți dimineața, primarul general interimar, Răzvan Sava, le-a cerut operatorilor de salubritate să intervină pentru degajarea zăpezii de pe trotuare și să asigure căile de acces către spitale, stații de ambulanță și alte obiective sociale de interes public.

”Traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă în București, marți dimineața, nefiind înregistrate blocaje sau alte incidente în trafic. Utilajele firmelor de deszăpezire au început, de la ora 7:30, intervenția pe arterele secundare și pentru degajarea zăpezii de pe trotuare. Intervenția pe bulevardele principale va fi reluată după ora 10:30, atunci când traficul rutier începe să se reducă în intensitate", se arată într-un comunicat al Primăriei.

Sava a cerut Poliției Locale sancționarea celor care au acționat necorespunzător pentru curățarea străzilor și trotuarelor din București.

"Imediat ce încetează ninsoarea aveți obligația de a ieși pe toate cele 450 de străzi care reprezintă urgența întâi. Acolo unde nu se circulă sau este zăpadă, fie că este vorba de carosabil sau trotuar, dați amenzi", a declarat primarul general interimar.

Potrivit strategiei de deszăpezire, prioritate pentru deszăpezire au podurile, pantele, pasajele rutiere, urmând ca apoi să se intervină pe traseele pe care circulă mijloacele de transport în comun. Tot la urgență se va acționa pentru deblocarea arterelor situate în perimetrul spitalelor și altor obiective sociale de interes public.
 
Odată finalizată intervenția pe obiectivele amintite, se va interveni pe arterele secundare.
 
Primăria Capitalei îi atenționează proprietarii de clădiri sau spații comerciale că au obligația de a înlătura zăpada depusă pe trotuarele din fața imobilelor pe care le dețin.

Conform articolului 12, anexa 1 a HCGMB 120/2010, proprietarii de imobile au obligația să înlăture zăpada, gheața și țurțurii formați în perimetrul clădirilor pe care le dețin, în maxim 24 de ore de la încetarea ninsorii. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amenzi de la 200 la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 500 la 2.000 de lei pentru persoane juridice.