Unul dintre patronii clubului Colectiv, Alin Anstasescu, le-a declarat procurorilor că „știam de la constructor că era ignifugant”. În referatul cu propunere de arestare preventivă, Anastasescu contrazice firma care a livrat materialele.

Imediat după incendiul din Clubul Colectiv, firma care a livrat buretele pentru antifonare a declarat, la Digi24, că patronii ar fi refuzat să cumpere soluția ignifugă din considerente de preț. 

Un reprezentant al firmei a mai subliniat și că buretele ar fi fost spălat cu o lună și jumătate înainte de tragedie „probabil cu soluții inflamabile”.

Referatul de propunere de arestare preventivă, elaborat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ, arată însă declarații complet opuse din partea patronilor clubului. 

Declarațiile făcute procurorilor:

George Alin Anastasescu: Materialele pe care le-am folosit la renovare, respectiv buretele care a fost aplicat pe stâlpii de susținere și pe tavan, știam de la constructor că era ignifugant.

La momentul respectiv, din discuția pe care am avut-o cu constructorul, am vrut să alegem alt burete. Scopul buretului era asigurarea unei acustici corecte în sală. Nu ne-a interesat prețul atunci când am ales buretele. Aceste amenajări au avut loc în anul 2013, august. Concerte au avut loc în mod frecvent în club. Programul era de obicei vineri și sâmbătă, dar uneori se modifica și joi și duminică, în funcție de programul turneelor etc. (...)

Cătălin Gancea: În legătură cu amenajările din interior, pot preciza că era burete antifonant amplasat pe stâlpii de protecție, cât și pe tavan. Scopul acestor bureți este de a izola fonic, știu acest aspect de la Alin Anastasescu. Nu știu cum se întrețin acești bureți și nici nu știu dacă au fost întreținuți. Știu doar că au fost spălați la un moment dat, probabil cu apă.

Nu am fost prezent la momentul în care s-a făcut curățenie. Ca atare, nu știu cine a efectuat activitatea respectivă și în ce fel. Întrucât eu așa am intrat în societatea Colectiv, nu am făcut nici un fel de verificare cu privire la materialele care sunt pentru izolare acustică, ca atare, nu am verificat dacă sunt ignifuge sau ușor inflamabile. (...)

Costin Mincu: Nu cunoșteam proprietățile materialului folosit, respectiv buretele despre care am făcut vorbire, în sensul dacă este ignifug sau ușor inflamabil. Respectivul domn Ștefan ne-a asigurat  verbal de calitatea lucrării efectuate.

Nu am avut de la început decât o idee de buget estimativ, în scopul amenajării acestui spațiu, inclusiv din punct de vedere al acusticii pe care asociatul meu Alin o dorea, iar persoana care a efectuat lucrările nu ne-a prezentat de la început un deviz estimativ, ceea ce s-ar traduce în faptul că Alin îi spunea ce dorește, domnul Ștefan spunea că va face lucrul respectiv, iar ulterior, după ce era efectuat, primeam devizul.

Așa s-a făcut că, cheltuielile au depășit bugetul propus inițial. Din acest motiv, între mine și Alin au început să apară niște discuții, pe care le apreciez ca fiind întemeiate reciproc. După ce au fost efectuate  lucrări de amenajare, am dat drumul la club, folosind aparatură de sonorizare pe care o închiriam de la diverse persoane.Consider că materialele cumpărate de la domnul Ștefan au fost de calitate, deoarece Alin Anastasescu nu ar fi făcut rabat de la calitate. Aceasta o afirm în lumina a ceea ce s-a discutat în ultimele 2 zile. (...)

Ce spunea un reprezentant al firmei în ziua de sâmbătă pentru Digi 24:

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea clubului Colectiv: Materialul este materialul din care se face buretele cofrat, piramidal, care este în toate studiourile posibile din România, numai că e plan, că a fost mai ieftin. Fâșia nu e cofratul ăla de ou, e un material plan, pur și simplu.

Reporter: Și cu acel material a fost acoperită toată încăperea?

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea clubului Colectiv: Tot tavanul. Și ulterior au pus ei, nu știu de unde, pe stâlpi. Am văzut niște piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură - motoare, calorifere, nu să îi dai foc. Și la cine îi dai varianta RF, aia ignifugată, e prea scumpă. Cam care e diferența între cele două? De preț. Nu știu, cam 35%. 

Normal se face pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect, dar nu au fost cerințe în momentul în care s-a pus materialul. Deci acolo putea să vină orice firmă de construcții să pună polistiren, care și ăla e mai nenorocit.