Favoriții Hillary Clinton și Donald Trump au câștigat marți seară alegerile primare cruciale din New York, mărindu-și avansul pentru a deveni candidați ai partidelor lor la alegerile prezidențiale din noiembrie

În tabăra republicană, Donald Trump a câștigat cu 59,8% din voturi, față de 25,2% guvernatorul de Ohio John Kasich și 14,9% senatorul de Texas Ted Cruz, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a 84% din voturi, scrie Agerpres.

În rândul democraților, Hillary Clinton a câștigat cu 57,3% la 42,7% în fața senatorului de Vermont Bernie Sanders, conform rezultatelor după numărarea a 87% din voturi. 

Victoria lui Hillary Clinton, senatoare a acestui stat între 2001 și 2009, o face aproape de neajuns în cursa pentru învestitura democrată, comentează AFP.

„Cursa pentru învestitură este în ultima linie dreaptă și victoria se întrevede”, a declarat ea într-un hotel din Manhattan, alături de soțul ei de Bill și de fiica lor Chelsea. „Mulțumesc New York. Ați dovedit încă o dată că nu există loc mai bun decât acasă”, a adăugat cea care speră să devină prima președintă americană din istorie. 

În cealaltă tabără, victoria lui Donald Trump îi permite acestuia să recâștige un ascendent asupra principalului său adversar, Ted Cruz, după înfrângerea umilitoare de la 5 aprilie, din statul Wisconsin. „Trebuie să le spun oamenilor care mă cunosc cel mai bine, oamenilor din New York, că atunci când ne acordă un astfel de vot este pur și simplu incredibil”, a declarat la rândul său Trump. „Vom redeveni atât de puternici, atât de mari, că nu mai am răbdare”.

Înainte de aceste alegeri primare, Hillary Clinton acumulase deja 1.700 de delegați (din care 469 superdelegați), față de circa 1.100 pentru Bernie Sanders (din care 31 superdelegați). În total, pentru a obține învestitura democrată fosta primă doamnă are nevoie de 2.383 de delegați. Donald Trump are în jur de 750 de delegați, 200 mai mulți decât Ted Cruz, și are nevoie de 1.237 pentru a obține învestitura Partidului republican.AGERPRES/(AS - editor: Florin Ștefan)