Ambasadorii occidentali în Turcia "au dat înapoi" și "vor fi mai prudenți pe viitor", a declarat Recep Tayyip Erdogan, care a renunțat să îi expulzeze pe cei 10 diplomați amenințați din cauza sprijinului lor pentru filantropul Osman Kavala.

”Intenția noastră nu a fost să creăm o criză", ci să protejăm drepturile suverane ale Turciei, a afirmat Erdogan, relatează AFP, preluată de Agerpres. Cei 10 ambasadori - Statele Unite, Canada, Franța, Finlanda, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia și Suedia - au îndemnat într-un comunicat comun din 18 octombrie la o "rezolvare justă și rapidă a cazului" Osman Kavala, privat de libertate din octombrie 2017.

Acest comunicat a reprezentat un "atac" și o "insultă" la adresa justiției turce, a spus Erdogan într-un discurs după ședința de guvern.

"A fost datoria mea ca șef de stat să dau răspunsul necesar", a adăugat președintele turc, apreciind că "justiția turcă nu primește ordine de la nimeni". "Noul lor comunicat arată că au dat înapoi", a continuat Erdogan, după ce cele 10 țări în cauză au afirmat, prin comunicate, că acționează "în conformitate cu Convenția de la Viena și cu articolul său 41" care reglementează relațiile diplomatice și interzice orice ingerință în afacerile interne ale unei țări gazdă.