Ministrul de externe rus Serghei Lavrov afirmă că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt ușoare, sunt speranțe privind un compromis.Și liderul ucrainean Volodimir Zelenski spune că pozițiile Ucrainei și Rusiei la negocierile de pace sună mai realist.

După patru runde de negocieri ruso-ucrainene, ministrul de externe Serghei Lavrov a afirmat  că, potrivit negociatorilor ruși, negocierile de pace cu Ucraina nu sunt ușoare, dar „există oarece speranțe de a ajunge la un compromis". Într-un interviu acordat postului de știri RBC, Lavrov a declarat că negociatorii sunt aproape de a cădea de acord asupra formulării unor acorduri, menționând un statut de neutralitate pentru Kiev. Alte chestiuni importante sunt folosirea limbii ruse în Ucraina și libertatea de exprimare. 

De un compromis a vorbit și un înalt oficial ucrainean, adăugând că negocierile vor continua miercuri, relatează Reuters. 

Într-o înregistrare video difuzată miercuri dimineața, președintele Volodimir Zelenski a declarat că pozițiile Ucrainei și Rusiei sună mai realist, dar este nevoie de mai mult timp.

În schimb, tentativa fostului cancelar german Gerhard Schröder de a media între Kiev și Moscova e un eșec, consideră ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Menik. „Pentru Ucraina, continuarea negocierilor cu Schröder nu mai are sens”, a declarat el pentru agenția dpa. 

Miniștrii apărării din statele NATO se reunesc miercuri, la Bruxelles, pentru a discuta despre trupe suplimentare în țările din Flancul estic. 

Înaintea reuniunii, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că NATO trebuie să se asigure că războiul din Ucraina nu se extinde dincolo de frontierele acestei țări. Acest război va avea consecințe „de durată” pentru securitatea aliaților, a mai spus el. 

„Sunt de acord cu președintele american Joe Biden, cu președintele Franței Emmanuel Macron și cu ceilalți aliați că nu trebuie să existe un conflict armat între NATO și Rusia”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz la un summit economic organizat de Die Welt.

Joe Biden va face prima sa vizită în Europa de la invadarea Ucrainei săptămâna viitoare la summitul special al NATO din 24 martie, la Bruxelles, a anunțat Casa Albă. Președintele american se va întâlni și cu șefii de stat și de guvern, reuniți la Consiliul European din 24-25 martie. 

Senatul american: Vladimir Putin - criminal de război

Senatul Statelor Unite a adoptat marți în unanimitate o rezoluție prin care îl condamnă pe președintele rus Vladimir Putin drept criminal de război. Reuters notează că votul a fost o demonstrație rară de unitate în Congresul american, profund divizat în ultimii ani.

Rezoluția încurajează Curtea Penală Internațională de la Haga și alte state să vizeze armata rusă în orice investigație a crimelor de război comise în timpul invaziei din Ucraina.

Curtea Penală Internațională de la Haga urmează să se pronunță miercuri în procesul deschis de Kiev care cere acestei instanțe a ONU să ordone Moscovei să înceteze imediat invazia din Ucraina. 

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat marți că SUA vor oferi un ajutor umanitar suplimentar de 186 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni.

Miercuri, într-o intervenție video, Zelenski se va adresa congressmenilor americani.

Cartiere din Kiev - bombardate

Serviciile de urgență din Harkiv au anunțat miercuri că cel puțin 500 de locuitori au fost uciși în acest oraș din estul Ucrainei.

Procurorul general Irina Venediktova a scris pe Facebook că 103 copii au fost uciși începând din 24 februarie. Forțele ruse au lovit peste 400 de centre de învățământ, 59 dintre ele fiind distruse complet.

Armata rusă a bombardat din nou miercuri mai multe cartiere rezidențiale din Kiev, a anunțat serviciul de stat pentru urgențe (SES), unul dintre atacuri afectând cartierul Șevcenko, unde cel puțin două persoane au fost rănite, transmite EFE, preluată de Agerpres. Potrivit SES, atacurile din această zonă au provocat prăbușirea unui bloc de locuințe de 12 etaje și căderea altei construcții adiacente, de 9 etaje. Unități de pompieri și salvatori aflați în apropiere au sosit imediat la locul exploziilor și au început să evacueze locatarii și să îndepărteze molozul.

ZDF: Un civil cu mâinile ridicate - ucis de soldații ruși

Postul german de televiziune ZDF a publicat imagini filmate de o dronă în care se vede cum soldați ruși împușcă un civil ucrainean care iese dintr-o mașină cu mâinile ridicate, dar a fost împușcat imediat, apoi a fost târât de soldați pe marginea șoselei. O femeie și un copil au fost scoși afară din mașină de către soldați.