Oficialii ucraineni l-au invitat la Kiev pe cancelarul german Olaf Scholz, după ce au refuzat vizita președintelui german Frank-Walter Steinmeier, pentru pozițiile pro-ruse din trecut. Momentan, șeful guvernului german nu vrea să ajungă în Ucraina.

„Am comunicat faptul că președintele meu și guvernul ar fi foarte fericiți dacă cancelarul Olaf Scholz ar vizita Kievul", a declarat marți seara ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik, pentru posturile de televiziune ProSieben și SAT1.

Declarația a fost făcută după ce președintele german Frank-Walter Steinmeier a aflat, în timpul unei vizite oficiale la Varșovia, că nu e binevenit în Ucraina.

Steinmeier intenționa să ajungă astăzi la Kiev, împreună cu președinții Poloniei și ai statelor baltice.

Vizita cancelarului german ar trebui să se concentreze asupra modului în care Germania poate ajuta Kievul cu arme grele, a afirmat Melnik.

Olaf Scholz nu are planificată o vizită la Kiev și e „iritat” de refuzul ucrainenilor de a-l primi pe Steinmeier. Pe de altă parte, Olaf Scholz a declarat pentru rbb24 Inforadio că intenționează să livreze mai multe arme în Ucraina.

+++

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat marți că nu este „în măsură să confirme” recentele acuzații în sensul că forțele ruse au folosit arme chimice la Mariupol, așa cum a susținut Batalionul Azov.

„Este o preocupare pe care o aveam dinainte de debutul agresiunii” Rusiei asupra Ucrainei, „am avertizat împotriva posibilității unei recurgeri la acest tip de arme și urmărim foarte îndeaproape acest lucru”, a spus secretarul de stat american.

Riscul ca Rusia să utilizeze arme chimice contra Ucrainei rămâne ridicat, a avertizat miercuri și viceministrul apărării ucrainean Hanna Maliar, relatează Reuters.

+++

Rusia ar putea plănui o paradă de Ziua Victoriei în orașul portuar Mariupol, a scris pe Telegram Petro Andryushchenko, consilier al primarului orașului, potrivit BBC.

Kostiantin Ivașcenko, cel pe care trupele rusești l-au pus la conducerea zonelor din Mariupol aflate sub controlul lor, a primit ordin „să curețe o parte din cartierul central al orașului de moloz și cadavre pentru a se asigura că o paradă poate fi organizată pe 9 mai”, a spus el.

+++

Fostul consilier politico-militar al Angelei Merkel, generalul în rezervă Erich Vad, a declarat că livrările de arme și echipamente către Ucraina pot fi ”o cale către al treilea Război Mondial”, relatează postul de televiziune ZDF.

Pe de altă parte, el a mai spus că sistemele complexe, cum ar fi tancul de luptă Leopard sau vehiculul de luptă pentru infanterie Marder, pot fi operate doar după ani de antrenament.