În timp ce Rusia își intensifică atacurile asupra infrastructurii electrice a Ucrainei, partenerii occidentali ai Kievului instituie diverse mecanisme pentru finanțarea reparațiilor infrastructurii și achiziționarea de echipamente strategice.

Vladimir Putin vrea să „folosească iarna ca armă de război”. Tocmai de aceea, secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, i-a îndemnat pe partenerii Ucrainei să-și intensifice ajutorul în materie de echipamente electrice.

Cele cinci valuri de atac cu rachete rusești, cu un al șaselea așteptat zilele următoare, potrivit informațiilor ucrainene, au vizat sistematic infrastructura energetică și de apă a Ucrainei începând cu 10 octombrie, ducând la întreruperi de apă sau de curent în toată țara și la deteriorarea rețelelor de telecomunicații.  

Medici care operează la lumina telefoanelor mobile

În timp ce temperaturile din capitala Ucrainei au scăzut deja sub zero, cartiere întregi din Kiev sunt încă scufundate în întuneric. În Hersonul eliberat, medicii și asistentele sunt obligați să opereze la lumina lanternelor. Potrivit estimărilor operatorului ucrainean Ukrenergo, prejudiciul cauzat ar fi înjumătățit capacitatea rețelei electrice.

La rândul său, Uniunea Europeană s-a angajat în primăvara acestui an să acorde ajutor material sistemului energetic ucrainean, în special prin trimiterea de generatoare, transformatoare și cabluri în Ucraina, prin intermediul mecanismului de protecție civilă. În cadrul acestui sistem, guvernul francez a anunțat marți că o sută de generatoare destinate Ucrainei tocmai au ajuns în România, urmând să fie „predate în curând autorităților ucrainene”. Cu o putere de 50 până la 100 kWh, acestea se adaugă celor 85 de generatoare deja expediate din Franța în beneficiul Ucrainei și Moldovei. 

Numeroase echipamente occidentale

La solicitarea Comisiei Europene, Comunitatea Energetică, o organizație care reunește țările UE, precum și mai multe țări vecine (inclusiv Ucraina), a înființat un „Fond de sprijin pentru energia ucraineană”. Dotat cu 25,5 milioane de euro, își propune să acopere nevoile imediate ale țării în sectorul energetic și să finanțeze achiziția de echipamente care să le înlocuiască pe cele distruse sau avariate de loviturile rusești. Pe 14 noiembrie, Regatul Unit și-a anunțat și intenția de a participa la Fond cu 10 milioane de lire sterline, inclusiv o contribuție imediată de 5 milioane. 

Cu 53 de miliarde de dolari în plus

Statele Unite, principalul furnizor de ajutor financiar și militar al Ucrainei, au pus în aplicare și mecanisme specifice pentru a satisface nevoile energetice ale țării: secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat la reuniunea de la București un ajutor suplimentar de 53 de milioane de dolari pentru achiziția de echipamente electrice, cum ar fi transformatoare de distribuție, întrerupătoare de circuit, descărcătoare de supratensiune, deconectoare, vehicule și alte echipamente strategice.

Această finanțare se adaugă celor 55 de milioane de dolari pe care Statele Unite le oferă deja pentru asistență de urgență sectorului energetic al Ucrainei. Cu adevărat urgență, deoarece primele ninsori au început să cadă în Ucraina. „Lipsa accesului la combustibil sau electricitate din cauza infrastructurii deteriorate ar putea deveni o chestiune de viață și de moarte dacă oamenii nu își pot încălzi casele”, a declarat dr. Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa, pe 14 octombrie.

Sursa: RADOR