Mihailo Podoliak, consilierul șefului administrației președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a respins responsabilitatea Kievului pentru exploziile produse în urmă cu o zi la o bază aeriană din Crimeea (peninsula anexată de Rusia în 2014).

”Desigur că nu avem nimic de-a face cu asta. Acestea sunt, probabil, mecanisme compensatorii în cadrul managementului ineficient al forțelor armate ale Federației Ruse”, a spus Podoliak, citat de EFE.

El a mai spus că exploziile ar fi putut avea diverse cauze, de la o detonare accidentală a muniției, după cum susține Ministerul rus al apărării, până la rezultatul unei gestionări ineficiente.

Cu toate acestea, oficialul ucrainean nu a exclus în totalitate ipoteza unei acțiuni a ”partizanilor” care doresc eliberarea Crimeii.

++++

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, după încheierea războiului, Ucraina va trebui să recupereze tot ceea ce Rusia i-a confiscat temporar, iar statul agresor va trebui pedepsit pentru crimele sale.

"După acest război rus împotriva Ucrainei, nu ar trebui să mai rămână niciun conflict mocnit sau înghețat. Ucraina va trebui să recupereze tot ceea ce Rusia i-a confiscat temporar, iar statul agresor va trebui să fie pedepsit pentru crima de agresiune" - a afirmat Zelenski, într-un mesaj video, relatează RBC.

Potrivit președintelui, acest lucru este important nu numai pentru a se face dreptate. "Doar pierderea evidentă suferită de agresor și responsabilitatea sa juridică internațională pentru agresiune reprezintă garanții împotriva oricărui nou război", a adăugat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a mai menționat că diplomații, oficialii ucraineni și toți cei implicați în pregătirea unui răspuns la agresiunea rusă lucrează la un astfel de sfârșit al războiului. "Dar, bineînțeles, cea mai mare contribuție la încheierea războiului o are acum armata ucraineană, care distrug mașina teroristă rusă pe câmpul de luptă", a conchis Volodimir Zelenski.

++++

Treisprezece civili au fost uciși în noaptea de marți spre miercuri în bombardamente rusești în regiunea Dnipropetrovsk (centru-est), care au vizat o localitate situată în apropiere de centrală nucleară din Zaporojie, a anunțat șeful administrației militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko, citat de AFP, Reuters și Ukrinform.

Atacul cu lansatoare de rachete multiple Grad a vizat în principal micul oraș industrial Marganeț, situat pe malul opus al fluviului Nipru, vizavi de centrala nucleară din Zaporojie, care săptămâna trecută a fost ținta unor lovituri de care Ucraina și Rusia se acuză reciproc.

Localitatea Vîsșetarasovka, unde o femeie a fost ucisă și un cuplu rănit, a fost de asemenea vizată de bombardamentele rusești.

Surse: Agerpres, RADOR