RĂZBOI ÎN UCRAINAPentagon: Forțele ruse își intensifică atacurile împotriva obiectivelor civile din Ucraina

Armata rusă își intensifică atacurile împotriva obiectivelor civile din Ucraina, avertizează reprezentanți ai Departamentului american al apărării american.
"Vedem o intensificare a loviturilor asupra infrastructurii civile, asupra țintelor civile'', a afirmat o înaltă oficialitate americană de la Pentagon, relatează dpa, preluată de Agerpres.
În același timp, moralul trupelor ruse din unele zone ale frontului este tot mai scăzut.
Forțele ruse iau în considerare aducerea de întăriri și provizii în Ucraina. Deocamdată nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla, dar existența acestei probleme este un semn al îngrijorării existente în tabăra rusă.
''Așadar, după trei săptămâni (de la începerea invadării Ucrainei), ei încă sunt capabili să-și mențină forța în teren, dar nu fără dificultăți. După trei săptămâni, îi vedem că încep să se gândească la reaprovizionare din alte părți, inclusiv la sprijin pentru personalul militar. Și știți, după ce au trecut două săptămâni, am văzut cum fac apel la luptători străini, ceea ce a fost de asemenea o evoluție interesantă'', a afirmat reprezentantul Pentagonului.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un mesaj video publicat vineri dimineața pe Telegram, că Ucraina deține controlul asupra zonelor-cheie ale țării pe care forțele ruse încearcă să le cucerească. El a dat asigurări că orașe precum Mariupol în sud, Harkiv în est și Cernigău în nord, asediate de trupele ruse, nu vor fi abandonate la greu.
Primarul din Liov Andrii Sadovi a declarat vineri că rachetele ruse au lovit o zonă din apropierea aeroportului orașului. Liov, situat în vestul Ucrainei, nu departe de frontiera cu Polonia, a fost ocolit de lupte până acum.
Cel puțin 21 de persoane și-au pierdut viața și 25 au fost rănite joi,
într-un atac al forțelor ruse, în orașul Merefa, în apropiere de Harkiv, estul Ucrainei, a anunțat Parchetul regional.
Militari ruși au tras focuri de artilerie, distrugând o școală și un centru cultural din Merefa.
Autoritățile din Mariupol susțin că orașul suferă zilnic între 50 și 100 de atacuri și că peste 80% din imobilele din oraș au fost afectate de bombardamente, relatează CNN.
Rusia a creat o zonă de excludere aeriană deasupra regiunilor Donețk și Lugansk, transmite Reuters, preluând agenția Interfax. Un responsabil al separatiștilor din autoproclamata Republică Populară Donețk a spus că decizia a fost luată după ce armata ucraineană ar fi bombardat cinci așezări de cinci ori în interval de 24 de ore.
Pretențiile lui Putin
Ibrahim Kalin, consilier purtător de cuvânt al președintelui Erdogan, care a asistat la o convorbire telefonică între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, a precizat pentru BBC că președintele rus i-a comunicat joi omologului turc care sunt cerințele Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina.
Putin cere ca Ucraina să rămână neutră și să nu adere la NATO, cereri care ar fi fost acceptate deja de Volodimir Zelenski.
Liderul de la Kremlin mai solicită dezarmarea Ucrainei pentru a nu reprezinta o
amenințare pentru Rusia, protecție pentru limba rusă în
Ucraina și o așa-zisă "denazificare".
BBC notează că ultima solicitare este profund ofensatoare
pentru Zelenski, care este evreu cu membri ai familiei morți în
Holocaust.
Consilierul lui Erdogan a explicat că Putin mai are și alte cerințe mai complicate, precum statutul regiunii Donbas și al Peninsulei Crimeea. El nu a dat detalii, dar este de presupus că Rusia va cere ca guvernul ucrainean să cedeze teritorii din estul țării, un subiect foarte inflamabil, menționează BBC.
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că nu a văzut "niciun efort semnificativ din partea Rusiei de a pune
capăt, prin diplomație, războiului pe care îl duce''.
Comentarii