Consiliul UE a decis astăzi să impună un al cincilea pachet de sancțiuni economice și individuale împotriva Rusiei.

Pachetul convenit include o serie de măsuri menite să întărească presiunea asupra guvernului și economiei ruse și să limiteze resursele Kremlinului pentru agresiune.

Pachetul cuprinde:

- interzicerea achiziționării, importului sau transferului în UE de cărbune și alți combustibili fosili solizi în cazul în care sunt originari din Rusia sau sunt exportați din Rusia, începând din august 2022. Valoarea importurilor de cărbune în UE se ridică în prezent la 8 miliarde de euro pe an.

- interzicerea accesului în porturile UE al navelor înregistrate sub pavilionul Rusiei. Se acordă derogări pentru produse agricole și alimentare, ajutor umanitar și energie.

- o interdicție impusă oricărei întreprinderi de transport rutier ruse și belaruse în ceea ce privește transportarea de mărfuri pe cale rutieră pe teritoriul UE, inclusiv în tranzit. Cu toate acestea, se acordă derogări pentru o serie de produse, cum ar fi produsele farmaceutice, medicale, agricole și alimentare, inclusiv grâul, precum și pentru transportul rutier în scopuri umanitare.

- interdicții suplimentare asupra exporturilor, care vizează combustibilul pentru avioane cu reacție, semiconductorii avansați, echipamentele electronice de calitate superioară, produsele software, mașinile și echipamentele de transport sensibile, precum și noi interdicții asupra importurilor de produse precum lemnul, cimentul, fertilizatorii, fructele de mare și băuturile alcoolice. Interdicțiile convenite asupra exporturilor și importurilor reprezintă doar 10 miliarde de euro și, respectiv, 5,5 miliarde de euro.

- o serie de măsuri economice specifice menite să consolideze măsurile existente și să elimine lacunele, cum ar fi: o interdicție generală la nivelul UE în ceea ce privește participarea întreprinderilor rusești la achizițiile publice din statele membre, excluderea oricărui sprijin financiar pentru organismele publice rusești, extinderea interdicției privind depozitele la cripto-portofele și a interdicției privind vânzarea către Rusia și Belarus sau către orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism din Rusia și Belarus de bancnote și valori mobiliare exprimate în orice monedă oficială a statelor membre ale UE.

Consiliul a decis să sancționeze întreprinderile ale căror produse sau tehnologii au jucat un rol în invazie, principalii oligarhi și oameni de afaceri, funcționari de rang înalt din cadrul Kremlinului, susținători ai dezinformării și ai manipulării informațiilor, care au răspândit în mod sistematic discursul Kremlinului cu privire la războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, precum și membrii de familie ai persoanelor deja sancționate, pentru a se asigura că sancțiunile UE nu sunt eludate.

atru bănci importante din Rusia, reprezentând 23 % din cota de piață a sectorului bancar rus, fac obiectul unei interziceri totale a tranzacțiilor. După ce au fost excluse din sistemul SWIFT, aceste bănci vor face acum obiectul unei înghețări a activelor, fiind astfel complet izolate de piețele UE.