Șeful diplomației române a subliniat importanța unei implementări eficiente a ultimului pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe/CAE, care a avut loc la Luxemburg.

Principalele subiecte de pe agendă au vizat răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inițiativa UE - Global Gateway, adoptată în decembrie 2021, și, la afaceri curente, Balcanii de Vest, precum și evoluțiile din Libia și Mali. 

În ceea ce privește criza din Ucraina, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat îngrijorarea pentru rapoartele tot mai numeroase privind crime de război și crime împotriva umanității comise în Ucraina și a subliniat susținerea României pentru eforturile Curții Penale Internaționale de a le investiga.

De asemenea, a arătat că România susține acordarea de sprijin financiar și cu resurse umane pentru CPI în vederea îndeplinirii mandatului său. 

Totodată, ministrul Aurescu a salutat adoptarea noului pachet de sancțiuni privind Rusia (al cincilea pachet), subliniind importanța unei implementări eficiente a acestora, și a exprimat disponibilitatea discutării de noi sancțiuni, precizează MAE.

Șeful diplomației române a prezentat, de asemenea, măsurile de sprijin ale autorităților române pentru Ucraina, amintind, pe lângă sprijinul persoanelor refugiate pe teritoriul României, și funcționarea hub-ului umanitar de la Suceava.

El a salutat anunțul Comisiei Europene, prin comisarul Adina Vălean, privind liberalizarea parțială a transporturilor rutiere de mărfuri venind în UE din Ucraina și Republica Moldova, prin acordarea drepturilor de tranzit si transport bilateral între UE și cele două țări și recunoașterea certificatelor de competență profesională. 

+++

”Sancțiunile sunt întotdeauna pe masă”, a declarat șeful diplomației europene, Josef Borrell, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE), întrebat dacă Uniunea Europeană ia în calcul un embargou asupra livrărilor de petrol și gaze rusești.

„Miniștrii vor discuta despre pașii următori”, a adăugat el, potrivit Reuters.

„Am impus sancțiuni grele contra Rusiei și suntem pe cale de a pregăti al șaselea val”, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei de la finalul săptămânii la Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat constant liderilor europeni să adopte sancțiuni puternice împotriva Moscovei, care să includă și achizițiile de petrol și gaz din Rusia.

Mai multe țări membre, printre care Germania, Italia, Austria și Ungaria, sunt mult prea dependente de gazul rusesc și se tem de consecințele asupra economiilor lor și asupra populației în cazul unei renunțări la importurile energetice din Rusia.