Consiliul UE a decis marți să impună al patrulea pachet de sancțiuni economice și individuale în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Pe măsură ce războiul președintelui Putin împotriva poporului ucrainean continuă, la fel și hotărârea noastră de a sprijini Ucraina și de a paraliza finanțarea mașinii de război a Kremlinului. Acest al patrulea pachet de sancțiuni este o altă lovitură majoră pentru economia și logistica pe care se bazează Rusia pentru a finanța invazia Ucrainei”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației europene.

El a precizat că scopul sancțiunilor este ca președintele rus să oprească acest „război inuman și fără sens”.

Principalele sancțiuni impuse astăzi de Consiliu: 

  • interzicerea tuturor tranzacțiilor cu anumite întreprinderi de stat din Rusia 
  • extinderea listei persoanelor ce au legătură cu industria de apărare a Rusiei, cărora li se impun restricții mai stricte la export în ceea ce privește produsele cu dublă utilizare (civilă și militară) care ar putea contribui la îmbunătățiri tehnologice în sectorul de apărare și securitate rus
  • interdicția privind noi investiții în sectorul energetic rus, precum și introducerea unor restricții la export pentru echipamente, tehnologie și servicii pentru industria energetică
  • introducerea unor restricții comerciale suplimentare privind fierul și oțelul, precum și bunurile de lux.

În plus, Consiliul a decis să sancționeze mai mulți oligarhi importanți, lobbyiști și propagandiști care promovează narațiunea Kremlinului cu privire la situația din Ucraina, precum și companii cheie din sectorul aviației, militar, automotiv și construcții navale. 

Consiliul UE a dat undă verde Comisiei să se alăture, în numele UE, unei declarații a Organizației Mondiale a Comerțului privind agresiunea Federației Ruse, cu sprijinul Belarusului, împotriva Ucrainei.

Ca și alți membri OMC care urmează să semneze această declarație, UE își confirmă disponibilitatea de a întreprinde orice acțiuni care sunt considerate necesare pentru a-și proteja interesele de securitate. Acestea pot include acțiuni în sprijinul Ucrainei sau acțiuni de suspendare a unor obligații cu privire la Federația Rusă, cum ar fi suspendarea clauzei  națiunii celei mai favorizate.

Având în vedere sprijinul material al Belarusului pentru acțiunile Kremlinului, UE consideră că procesul său de aderare la OMC trebuie să fie suspendat.