Un al treilea copil dintre cei internați cu sindromul hemolitic-uremic la "Marie Curie" a murit marți.

Potrivit unor surse Agerpres, este vorba de un copil internat pe secția ATI și intubat. 

Este al treilea deces înregistrat în decurs de o circa o săptămână. 

Copiii internați la Spitalul "Marie Curie" provin din localități din județul Arges și au vârste cuprinse între 7 luni și un an și jumătate.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a susținut, marți, că a fost în contact "continuu" cu specialiști din străinătate privind situația copiilor cu sindrom hemolitic-uremic de la "Marie Curie".

"Există acest Centru european de control al bolilor, cu care ne consultăm pentru a vedea dacă putem face mai mult față de ceea ce s-a făcut până în acest moment. Este o procedură standard. S-a luat contact cu dânșii, o echipă probabil se va deplasa aici și vom da toate amănuntele în momentul în care se va întâmpla acest lucru", a afirmat ministrul Achimaș-Cadariu, la o conferință la Institutul de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta''. 

Ministrul a arătat că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) s-au autosesizat și au făcut determinări în conformitate cu procedurile uzuale.

 "M-am consultat cu colegii mei vizavi de acest lucru și nu există recomandări în acest sens, adică să determinăm E.Coli de pe portocale din cauza substanțelor cu care au fost tratate", a explicat demnitarul. 

Potrivit acestuia, reprezentanții DSP Argeș au fost anunțați în legătură cu copiii bolnavi la data de 9 februarie iar în 10 februarie a început ancheta.

Întrebat dacă Ministerul Sănătății va cere Autorității Sanitar Veterinare să analizeze și alte fructe, ministrul a spus că le va solicita acest lucru dacă se va impune și dacă există o suspiciune în acest sens.

"În acest moment nu am astfel de informații, dar, dacă ele vor apărea, vi le vom furniza. Sigur că vom cere atunci când se vor impune, trebuie să existe o suspiciune în acest sens. E.coli există practic unde există mizerie. Este o bacterie care există în mizerie", a mai arătat ministrul, conform Agerpres.

Totodată, el a anunțat că vor fi făcute controale "încrucișate" la unitățile medicale din țară.

"Am evaluat întreaga rețea pornind de la infecțiile nozocomiale, știți că asta e o problemă care ne-a preocupat, am afirmat-o și o susținem în programul sectorial. (...) Am constatat câteva lucruri în sistem pe care ne propunem să le îmbunătățim. În primul rând, faptul că, din varii motive, mecanismele de control nu funcționează foarte bine și la conferința din această săptămână cu direcțiile sanitare vom anunța și programul inspecțiilor. Vor fi controale încrucișate, practic vom avea echipe din două județe care vor controla un al treilea județ", a adăugat ministrul Sănătății.