Iordanianul Jamal Abdel Jabbar Khalil Shalash a fost expulzat sâmbătă noaptea din România, după ce a fost declarat indezirabil de Curtea de Apel București, pe o perioadă de 15 ani, întrucât susținea gruparea Statul Islamic.

"În cursul nopții trecute polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări și ai Poliției Române au efectuat o misiune de îndepărtare de pe teritoriul național a unui cetățean iordanian, declarat indezirabil în România de către Curtea de Apel București. (....) Acesta a fost escortat de către polițiști de la imigrări până în țara de origine, unde a fost predat autorităților competente", se arată într-un comunicat al MAI.

La ieșirea din țară, pe numele cetățeanului iordanian s-a instituit măsura de nepermitere a intrării în România, pentru o perioadă de 15 ani, se mai arată în comunicatul Ministerului de Interne.

Curtea de Apel București a admis, pe 29 decembrie 2015, cererea Parchetului de pe lângă această instanță și l-a declarat indezirabil în România pe Jamal Abdel Jabbar Khalil Shalas, din rațiuni de securitate națională, pentru o perioadă de 15 ani, informează Mediafax.

Decizia a fost contestată de cetățeanul iordanian la Înalta Curte de Casație și Justiție, care vineri i-a respins ca nefondată cererea de suspendare a executării sentinței civile a Curții de Apel București, decizia fiind definitivă.

Cetățeanul iordanian susținea necondiționat organizația teroristă Statul Islamic, pentru care făcea propagandă online, încercând chiar să legitimeze atentatele de la Paris și era dispus să se implice în acțiuni ale acesteia împotriva României, potrivit Serviciului Român de Informații.

SRI preciza, pe 29 decembrie 2015, într-un comunicat de presă, că Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, aflat în România din anul 1991, a fost monitorizat începând din 2014, context în care s-a stabilit că desfășura activități care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri și amenințări la adresa securității naționale.

"Astfel, începând cu anul 2014, Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a parcurs un proces progresiv de (auto)radicalizare ca urmare a accesării sistematice a propagandei online a unor entități teroriste jihadiste prezente în arealul de conflict siriano-irakian și, în special, Daesh (ISIS)”, arăta SRI.

”Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a derulat în mediul virtual și relațional o susținută propagandă jihadistă, de radicalizare și recrutare ideologică în favoarea Daesh, încercând chiar să legitimeze modul de operare al organizației, inclusiv atacurile comise recent la Paris”, mai preciza SRI.

Conform Serviciului Român de Informții, susținerea necondiționată pe care iordanianul o manifestă față de acțiunile ISIS ”include și disponibilitatea de a se implica în acțiuni împotriva României".