O solicitare USR care vizează funcționarea sistemului de justiție din România a fost adoptată luni în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), anunță formațiunea printr-un comunicat de presă.

Astfel, Comisia de la Veneția va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independența magistraților din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț și publicarea noului proiect de desființare a SIIJ în varianta PSD-PNL.

Solicitarea a fost prezentată în ședința de luni de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE și votată cu 23 de voturi pentru și 11 împotrivă. Reprezentanții PSD și PNL din acest for au fost printre puținii care s-au opus solicitării, susține USR.

"Nu suntem singuri. Am solicitat Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere pe spețele: independența magistraților (cazul judecătorului Danileț și nu numai) și pe proiectul de desființare a SIIJ - proiectul inițiat de ministrul Predoiu care nu rezolvă problema pe fond: bâta politică de sancționare a magistraților independenți. Pentru această solicitare am colaborat cu colegul Stelian Ion. PSD-PNL trebuie să facă lucrurile corect și transparent, nu îi vom lăsa să mimeze reformele în domeniul justiției”, a declarat deputatul Iulian Bulai.

Proiectul minstrului Predoiu nu reface competența DNA, fiind împotriva recomandărilor din MCV și a avizului anterior al Comisiei de la Veneția. Practic, reînființează o SIIJ la Parchetul general, cu filiale la parchetele de pe lângă Curțile de Apel, și mută selecția procurorilor noii structuri la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea, mai acuză USR.