Președintele Klaus Iohannis justifică sprijinul pe care premierul desemnat Nicolae Ciucă vrea să-l obțină din partea PSD prin nevoie de a finaliza reformele din Justiție.

Întrebat la Bruxelles ce șansa are un guvern minoritar PNL-UDM să reziste până la alegerile din 2024 și să realizeze reforme, în contextul în care chiar el a criticat PSD că blochează aceste reforme, președintele Klaus Iohannis a invocat problemele românilor:

”Trebuie să vedem lucrurile așa cum le văd și românii. Trebuie să se termine criza politică, care nu este despre România, nu este despre problemele românilor. Este o criză creată de unii care au vrut să arate cât de importanți sunt și nu au reușit să arate decât ce neimportanți sunt, ca s-o spun foarte franc”.

Klaus Iohannis a precizat că l-a desemnat pe Nicolae Ciucă ca să formeze un guvern care să se apuce să rezolve problemele românilor și problemele României: pandemia, criza energetică, venirea iernii și reformele.

Referitor la reforme, președintele și-a amintit că și le-a asumat încă din 2014: ”Sunt în continuare hotărât să mă implic total ca să avem o reformă finalizată cu bine în justiție”.

”Avem absolută nevoie de o justiție independentă, corectă, dreaptă, avem nevoie de schimbări. Legile justiției sunt încă așa cum au rezultat ele pe vremea PSD-lui lui Dragnea. Nu putem să rămânem așa. Avem nevoie de reformă în administrație, avem nevoie de reformă în domeniul pensiilor, avem nevoie în domeniul salarizării publice, deci, toate aceste lucruri au rămas în nelucrare, cum se numește. Coaliția care a guvernat până acum nu a reușit să rezolve aceste probleme. Nu are rost să vă explic eu acum de la Bruxelles de ce nu au reușit, dar zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii. Cei care în loc să facă reforme au produs crize. Asta este situația la noi. Acum trebuie să ne apucăm de treabă și trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi. Unde să căutăm majorități decât în Parlamentul României! Cineva trebuie să guverneze și cineva trebuie să sprijine guvernul prin majorități”, a mai spus Iohannis.

Președintele susține că a făcut acest ”calcul politic” pentru România și pentru români, uitând criticile acerbe pe care le-a adus până de curând PSD.