Situația presei din România nu este foarte roză și este mult loc de îmbunătățiri, iar România ar trebui să arate progrese din acest punct de vedere în raportul privind statul de drept a declarat vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova.

Raportul privind statul de drept din 2022 al Comisiei Europene menționează că media din România se confruntă cu probleme precum faptul că "transparența asupra acționariatului media continuă să fie incompletă" și înrăutățirea situației privind amenințările, cazurile de hărțuire și violență împotriva jurnaliștilor.

Întrebată dacă noile instrumente legislative propuse de Comisia Europeană anul trecut - precum Directiva UE anti-SLAPP și European Media Freedom Act - și aflate în prezent în curs de adoptare la nivel european sunt suficiente pentru a aborda aceste probleme, Vera Jourova a răspuns afirmativ, precizând în același timp că așteaptă mai mult de la statul român până atunci.

Citește și: Presa liberă și independentă din Europa se atrofiază

"În lege sunt abordate, dar bineînțeles, mi-aș dori ca aceste probleme să fie abordate în viața reală. România are încă spațiu pentru a face ceva fără a fi împinsă de la spate de legea UE. Am fost în țară și vreau să vin nou din cauza chestiunilor judiciare și, bineînțeles, este în interesul României să arate progrese în raportul privind statul de drept din iulie acest an față de cel din 2022", a declarat vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență într-un interviu pentru Agerpres.

"Vom evalua obiectiv situația. Am vorbit cu jurnaliștii din România, am discutat cu autoritatea legală de reglementare, situația acolo nu este foarte roză și este mult loc de îmbunătățiri", a adăugat Vera Jourova.