World Vision România dăruiește copiilor din satele românești peste 4.000 de tablete și laptopuri pentru învățământul digital.

Peste 40% dintre copiii din mediul rural, parte din proiectele World Vision România, nu au participat la școala online în perioada suspendării cursurilor din cauza pandemiei. Unul dintre motivele principale pentru care elevii nu și-au continuat educația este lipsa dispozitivelor digitale în familiile nevoiașe care trăiesc în sate izolate: astfel, unu din doi părinți din familiile beneficiare ale programelor World Vision nu are un dispozitiv digital pentru fiecare elev din familie.

World Vision a deschis un Fond de Urgență pentru Educație și are în vedere intervenția pentru cel puțin 6.600 de copiii și 100 de profesori din 80 de comunități nevoiașe de la sate și 27 de școli și 6 grădinițe pentru renovări și reabilitări în regim de urgență. Persoanele care vor să-i sprijine în continuare pe copiii de la sate care vor să continue să învețe pot să doneze fie prin SMS la 8864 cu textul SPERANȚĂ (cost 4 euro/ lună), fie direct pe site-ul campaniei - https://bit.ly/2X6T8oZ, unde se poate dona orice sumă. 

„În oricare dintre cele trei scenarii anunțate de autorități, școala românească are nevoie de asumare, de colaborare și de o regândire a ceea ce înseamnă educația.Trecerea de la scenariul verde, în care copiii fac orele în clasă, la scenariul roșu, acolo unde școala funcționează exclusiv în online, se poate întâmpla foarte rapid. Trebuie să fim pregătiți pentru orice variantă. Săptămâna viitoare vom începe și dotarea cu materiale igienico-sanitare în școlile de la sate. Cu ajutorul donatorilor noștri, ne ținem promisiunea în fața copiilor și școlilor din mediul rural. Un lucru este cert: nu mai putem lăsa niciun copil în urmă. ”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Educația, între toaleta din curte și digitalizare

Peste 250.000 de copii din România nu au apă curentă în casă, electricitate, toaletă în interior sau mese calde zilnice. Accesul la internet și un calculator sau tabletă pentru a putea participa la lecțiile online sunt doar vise îndepărtate, care nu se regăsesc pe lista de priorități a familiei chiar și în cazul în care situația financiară se îmbunătățește pe termen scurt și mediu.