Favoritul s-a impus: Olimpiada de Iarnă din 2022 se va desfășura la Beijing. În cursă mai era orașul Almaty din Kazahstan. Beijingul devine, astfel, primul oraș care organizează atât Olimpiada de vară, cât și pe cea de iarnă.

După Olimpiada din 2018 de la Pyeongchang (Coreea de Sud) și cea din 2020 de la Tokio (Japonia), Asia va găzdui în 2022, la Beijing (China) pentru a treia oară la rând cel mai urmărit eveniment sportiv al lumii. Beijingul face și istorie devenind primul oraș din istoria Jocurilor Olimpice care primește atât ediția de vară, cât și pe cea de iarnă.

Avantajul Beijingului față de Almaty (Kazahstan) a fost dat de experiența organizării Olimpiadei din 2008. Șase centre construite atunci vor fi folosite și în 2022, relatează Spiegel. 

Totuși, candidatura Chinei nu a fost deloc lipsită de controverse. La Beijing nu ninge aproape niciodată. Pentru Olimpiadă va trebui produsă o cantitate uriașă de zăpadă artificială, cu importante semne de întrebare legate de impactul asupra mediului. Costurile vor, de asemenea, impresionante.

Un subiect ce va ține capul de afiș, la fel ca în 2008, este situația drepturilor omului din China. Deși trebuie spus că, la acest capitol, nici Kazahstanul nu stătea mai bine. Kazahstanul a încercat, tot fără succes, să organizeze Jocurile Olimpice din 2014, care s-au desfășurat la Soci, în Rusia. La competiția pentru 2022, Almaty impresionase printr-un concept foarte compact și ieftin, dar până la urmă nu a fost suficient.

În China, diferitele instalații se află chiar și la 160km depărtare de capitala Beijing. În Kazahstan, unde ninge din belșug, toate concursurile s-ar fi desfășurat într-o zonă de 30km. De menționat și că, în ultimele luni, președintele autoritar al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a fost extrem de reținut în spațiul public privind candidatura țării sale. Un motiv ar putea fi investițiile chineze de multe miliarde de dolari într-un câmp petrolier din Marea Caspică, amintește ziarul austriac Der Standard. În ciuda bogățiilor naturale din Kazahstan, țara are mari probleme economice.