Președintele Volodomir Zelenski a semnat luni cererea de aderare a Ucrainei la UE.

Președintele ucrainean a cerut o procedură de urgență pentru primirea țării sale în UE.

Comisia Europeană a deschis calea pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, însă acest lucru nu se poate face imediat, în ciuda solicitării Kievului pentru o procedură în vederea unei aderări "fără întârziere", comentează luni AFP, preluată de Agerpres.

"Avem multe subiecte asupra cărora lucrăm în strânsă colaborare. Sunt de-ai noștri și vrem ca ei să fie în interiorul UE", a declarat duminică șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Euronews.

Procedura solicitată de Zelenski nu există, iar integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislația țării candidate să fie armonizată cu dreptul european. Procesul necesită negocieri complexe asupra a numeroase subiecte și criterii dificile de respectat pentru o țară în război, cum ar fi stabilitatea politică și o economie de piață viabilă.

În plus, o astfel de aderare necesită aprobarea unanimă a celor 27 de state membre.

„Ucraina va transmite o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să dea un aviz oficial, iar apoi se va pronunța Consiliul”, a explicat președintele Consiliului European, Charles Michel, care și-a anunțat intenția de a-l invita pe președintele Volodimir Zelenski de a participa în mod regulat la summiturile liderilor europeni.

Președinții din opt state din centrul și estul Europei - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia - au cerut luni statelor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de țară candidată și să deschidă negocierile de aderare.


Președinția franceză a precizat că Parisul rămâne precaut cu privire la posibilitatea aderării Ucrainei la UE: „Trebuie să fim atenți să nu facem promisiuni pe care nu le putem respecta”.