Președintele Volodimir Zelenski le-a vorbit miercuri membrilor Congresului american, cerând ajutor pentru țara sa atacată la ordinul lui Putin. Într-o intervenție video, a făcut o paralelă între invadarea Ucrainei, 9/11 și atacul de la Pearl Harbour.

„Amintiți-vă de Pearl Harbor, acea dimineață îngrozitoare de 7 decembrie 1941, când cerul dumneavoastră era acoperit de avioanele care vă atacau. Amintiți-vă de 11 Septembrie, acea zi teribilă din 2001... Țara noastră trăiește același lucru în fiecare zi. Chiar acum, în acest moment, în fiecare noapte timp de trei săptămâni, în diferite orașe ucrainene, Rusia a transformat cerul ucrainean într-o sursă de moarte pentru mii de oameni. Trupele ruse au tras 1.000 de rachete în Ucraina. Ei folosesc drone pentru a ne ucide cu precizie”, a spus președintele ucrainean, adăugând că „Europa nu a mai trăit această teroare de 80 de ani”.

„Destinul țării noastre se decide acum. Destinul poporului nostru, dacă ucrainenii vor fi liberi, dacă vor putea să-și păstreze democrația. Rusia nu ne-a atacat doar pe noi, doar pe țara noastră. E o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre. Împotriva libertății noastre, a dreptului nostru de a trăi liberi, de a ne alege singuri viitorul. Împotriva dorinței noastre de fericire, împotriva visului nostru național”, a declarat Zelenski, solicitând din nou instituirea unei zone de excludere aeriană (decizie care ar atrage, cel mai probabil, NATO într-un război cu Rusia - n.r.).

Dacă no-fly zone este prea mult, atunci ucrainenii doresc sisteme de apărare, a adăugat Zelenski.  

„În marea dvs istorie, aveți pagini care vă permit să îi înțelegeți pe ucraineni”, le-a spus el aleșilor americani, cerând președintelui Joe Biden să fie ”liderul lumii” și „liderul păcii”.

El a mai cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei și plecarea tuturor companiilor americane de pe piața rusă.