Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost luni în orașul Bucea distrus de soldații ruși, care au ucis sute de civili.

Aici au fost comise crime de război, le-a spus liderul de la Kiev jurnaliștilor, după o vizită în micul oraș aflat la 25 de kilometri nord-vest de Kiev. „Lumea va recunoaște asta ca genocid”, a declarat Zelenski. 

„Vrem să arătați lumii ce s-a întâmplat aici. Ce a făcut armata rusă. Ce a făcut Federația Rusă în Ucraina cea pașnică. Era important pentru dumneavoastră să vedeți că e vorba de civili”, le-a spus președintele jurnaliștilor.

„Nu ne vom opri niciun minut pentru a-i găsi pe toți criminalii și cred că acest lucru va aduce beneficii civilizației", a afirmat Zelenski.

„Toate mamele soldaților ruși ar trebui să vadă cadavrele celor uciși”, a mai spus el.


„Nu îi vom ierta pe ruși pentru atrocitățile petrecute aici ... Avem impresia că ocupanții ruși au primit undă verde de la Putin și de la Șoigu (ministrul apărării) să transforme Ucraina într-un safari. Nu au reușit să ia Kievul, așa că și-au exprimat frustrarea asupra orașului Bucea”, a declarat primarul orașului Bucha, Anatolii Fedoruk, într-un interviu pentru CNN. 

Procurorul general susține că ce s-a întâmplat la Borodianka e mai grav decât ce e la Bucea. 

„Ceea ce se întâmplă în Bucea este scandalos și toată lumea vede asta”, a declarat președintele american Joe Biden, care l-a numit din nou pe Vladimir Putin „criminal de război”. 

El a precizat că va solicita impunerea unor sancțiuni suplimentare ca urmare a atrocităților din Bucea.

Lituania îl expulzează pe ambasadorul Rusiei la Vilnius din cauza atrocităților comise de armata rusă la Bucea, iar Germania expulzează 40 de diplomați ruși.

Ursula von der Leyen: Autorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut în această după-amiază o discuție cu președintele ucrainean cu privire la „asasinatele înfiorătoare” descoperite în Bucea și în alte zone din care trupele ruse s-au retras recent, asigurându-l de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri extrem de grele.

„Imaginile îngrozitoare nu pot și nu vor fi lăsate fără răspuns. Autorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți. Am convenit să asigurăm o coordonare strânsă între noi. UE a înființat o echipă comună de anchetă împreună cu Ucraina pentru a colecta probe și a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității. UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă pe teren în sprijinul serviciilor ucrainene de urmărire penală. Agențiile Eurojust și Europol sunt pregătite să ofere asistență”, a declarat președinta Comisiei Europene.

Ea a mai spus că Eurojust și Curtea Penală Internațională poartă în prezent discuții pentru a-și uni forțele și pentru ca și Curtea să facă parte din echipa comună de anchetă: „O astfel de abordare coordonată din partea autorităților ucrainene, a UE, a statelor sale membre și a agențiilor sale, precum și a Curții Penale Internaționale va permite colectarea, analizarea și prelucrarea probelor în modul cel mai complet și eficace posibil”.

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, va monitoriza evoluțiile și va lua legătura cu procurorul general ucrainean.

În Ucraina au fost comise „crime de război” de către ruși și de către Vladimir Putin, iar aceștia trebuie trași la răspundere, a declarat luni ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o conferință de presă la București, relatează Agerpres.

Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului „este o farsă” și „este momentul ca Adunarea Generală a ONU” să suspende această țară din forul Organizației Națiunilor Unite, a mai declarat ambasadorul SUA la Națiunile Unite.