Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că țara sa nu are armele necesare pentru a elibera orașul port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de forțele ruse.

„Dacă am primi avioane și suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am putea să o facem”, a spus el într-un mesaj video transmis luni seară. „Sunt sigur că vom primi aproape tot ce avem nevoie. Însă nu doar că se pierde timp, dar se pierd și vieți ale ucrainenilor. Vieți care nu se mai întorc”, a declarat Zelenski, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Liderul regiunii separatiste Donețk, Denis Pușilin, a susținut luni că orașul port Mariupol (sud-est), unde se dau lupte grele, a căzut în mâinile rușilor, potrivit agențiilor ruse de știri. Separatiștii se luptă de săptămâni, cu sprijinul armatei ruse, să cucerească Mariupolul, care are o importanță strategică datorită situării sale la Marea Azov.

Potrivit observatorilor militari occidentali, trupele ruse câștigă teren în războiul urban.

Comandatul forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că legătura cu trupele are apără orașul Mariupol de forțele ruse nu a fost afectată. El a răspuns afirmațiilor unor militari marini desfășurați acolo conform cărora nu au mai fost contact cu conducerea armatei ucrainene de două săptămâni.

Aproximativ 4.350 de civili au fost evacuați luni din zonele disputate din Ucraina, dintre care circa 550 de persoane au plecat din Mariupol, potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk.

Între timp, Batalionul Azov a transmis că forțele ruse au folosit arme chimice în Mariupol.O substanță necunoscută a fost eliberată dintr-o dronă deasupra orașului, a precizat luni seară pe Telegram acest batalion. Conform postului public de televiziune ucrainean, nu există deocamdată nicio confirmare din partea organismelor oficiale.

Potrivit unor surse militare, posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice este "foarte mare".

Marea Britanie verifică informațiile despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina.

„Lucrăm de urgență cu partenerii noștri pentru a verifica informațiile", a scris pe Twitter șefa diplomației, Liz Truss. Orice utilizare a acestui tip de arme ar reprezenta „o escaladare bruscă în acest conflict și îi vom cere socoteală (lui Vladimir) Putin și regimului său”, a adăugat ea.

Germania: Livrările de arme ale Bundeswehr către Ucraina „au atins o limită”

Ministrul german al apărării spune că nu mai există aproape nicio posibilitate de a furniza Ucrainei arme din arsenalul militar german, iar livrările ulterioare ar trebui făcute cu ajutorul industriei de armament.

Christine Lambrecht a declarat publicației Augsburger Allgemeine că, pentru a menține capacitatea de apărare a Germaniei, viitoarele livrări către Ucraina ar trebui să se facă din ce în ce mai mult direct de către firmele producătoare de armament.

Armata germană trebuie să fie în continuare capabilă să „asigure apărarea națională și a Alianței”, a spus ministra apărării. „Dar asta nu înseamnă că nu putem face mai mult pentru Ucraina”, a subliniat ea.

Presiuni privind livrarea de arme

Presiunile interne și externe la adresa Berlinului pentru a extinde și accelera livrările de arme către Ucraina sunt în creștere. Există, de asemenea, critici referitoare la faptul că livrarea de arme de către Berlin este lentă și inadecvată.

Friedrich Merz, șeful opoziției creștin-democrate (CDU), a cerut a Germaniei să trimită arme grele, precum tancuri, în Ucraina, relatează Deutsche Welle.

Kievul a cerut recent și transferul a 100 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder și alte arme grele.

Cancelarul Olaf Scholz a respins criticile privind livrarea insuficientă de arme. 

Scholz a spus că au fost deja trimise multe arme și echipamente și că vor urma livrări suplimentare. „Vom livra tot ce putem din stocurile actuale ale Bundeswehr”, a spus el.

Scholz a respins, de asemenea, criticile potrivit cărora ministra apărării nu a organizat livrările de arme suficient de rapid. „Știu că ministra apărării, Christine Lambrecht, face tot ce este fezabil, ținând cont de deciziile aliaților noștri și de capacitățile armatei germane”, a spus cancelarul german.

Agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei a forțat Germania să renunțe la practica de lungă durată de a nu trimite arme în zonele de conflict. Berlinul a livrat până acum echipament militar, cum ar fi rachete antitanc, antiaeriene și sol-aer, precum și mitraliere și muniție.

Sancțiuni rapide din partea UE asupra băncilor și petrolului din Rusia

Zelenski a cerut marți Uniunii Europene să impună sancțiuni împotriva tuturor băncilor rusești și împotriva petrolului rusesc și să stabilească un calendar pentru renunțarea la importurile de gaz din Rusia, informează Reuters.

„Nu putem aștepta. Avem nevoie de decizii puternice, iar UE trebuie să le ia acum. UE trebuie să sancționeze petrolul și băncile din Rusia. Fiecare stat membru trebuie să stabilească un termen limită la care va refuza sau limita resursele energetice (rusești) precum gazul", a spus el într-o intervenție video în Parlamentul Lituaniei.

Controverse privind trupele de la Mariupol

Serghei Orlov, viceprimarul Mariupolului, a catalogat drept „fake” postarea făcută de pușcașii marini pe pagina lor de Facebook în care anunțau că se pregătesc pentru o ultimă bătălie și că au rămas fără muniție.

Mesajul de rămas-bun al acestora conține critici la adresa conducerii militare de la Kiev, pușcașii militari acuzând că au fost abandonați și că nu au mai fost aprovizionați pentru a face față atacurilor rusești.

Astăzi, militarii din a 36-a Brigada de Pușcași Marini a Ucrainei au transmis un mesaj video în care au dat asigurări că nu și-au părăsit pozițiile și că rămân loiali Ucrainei, relatează Ukrayinska Pravda.

Pușcașii marini au transmis mesajul Nataliei Nagornaia, corespondentă a televiziunii ucrainene 1+1 TV. Jurnalista dezminte informațiile potrivit cărora pagina de Facebook a unității ar fi fost spartă de ruși.

Kyiv Independent remarcă că în mesaj se spune că pușcașii marini sunt blocați la Azovmash, o fabrică din industria grea din Mariupol. Autorul a confundat-o probabil cu Azovstal, o altă fabrică, care servește drept bastion pentru forțele ucrainene din Mariupol, precizează publicația.