8 martie 2022 le găsește pe femei angrenate în diverse lupte, fie pe front, fie oferind ajutor umanitar, fie încercând să reduce inegalitățile pe piața muncii.

Sisteme de apărare antiaeriană, no-fly zone, avioane, combustibil, ehipamente de protecție. Asta vor femeile din Rada ucraineană de Ziua Internațională a Femeii.

„Pentru noi, aceste zile sunt marcate de bombele și obuzele invadatorilor ruși asupra cetățenilor ucraineni, 3,5 milioane de oameni au devenit refugiați sau strămutați pe plan intern în aceste 12 zile de război împotriva națiunii noastre pașnice”, a spus Ivanna Klympush–Tsintsadze, membră a Radei, într-o intervenție video în cadrul seminarului „Ziua Internațională a Femeii - către o egalitate de gen mai bună: activitatea legislativă a Parlamentului European”, organizată luni la Strasbourg. 

Peste 2.000 civili au murit, printre care 38 de copii, iar numărul răniților nu este încă cunoscut. „Folosesc arme interzise, școlile și grădinițele au devenit țintele lor. 202 școli au fost deja distruse sau deteriorate, și toate aceste atrocități au loc în Europa secolului”, a subliniat Klympush–Tsintsadze.

Cum vor marca ucrainencele Ziua Internațională a Femeii? „Sprijinind forțele noastre armate, alăturându-se cot la cot colegilor bărbați, oferind ajutor umanitar, ele sunt pe deplin implicate în lupta împotriva agresorului”.

 


 

„Ucrainenii nu vor renunța la pământul lor, la luptă, dar avem nevoie de armament. Ne așteptăm ca acțiunile noastre să fie sprijinite de partenerii noștri, apreciem sancțiunile. Cred că ucrainenii vor lupta până la ultimul glonț, dar nu vrem să rămânem fără gloanțe. Ne puteți ajuta să ajutăm nu doar țara noastra, dar și Europa și comunitatea transatlantică”, a mai spus ea, adăugând că ucrainenii au tot spus că acțiunile lui Putin din 2008 din Georgia și din 2014 din Ucraina nu se vor opri aici. 

Ea a pledat pentru sancțiuni mai dure, care să vizeze și familiile oligarhilor, dar și embargo pe gaze și petrol.

Prezentă la seminar, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a pronunțat în favoarea continuării impunerii de sancțiuni dure contra Rusiei.

„Nimic nu se compară cu ororile războiului, femeile din Ucraina își educă copiii în bunkere, nasc în stații de metrou, învață să facă cocktail-uri Molotov”, a mai spus Metsola.

„Cu cât îl lași pe Putin să ia mai mult de la tine, cu atât va lua mai mult”, a atras atenția Maria Mezențeva, membră a Radei din 2019.

Ea a evidențiat eforturile făcute de cei rămași să lupte, dar și de cei plecați: „Nu mai avem putere și timp să plângem”.

 


 

Nici deputata Inna Sovsun nu crede că e o soluție așteptarea, în fața unui Putin care are ca scop cucerirea Europei: „Asta cerem, haideți să luptăm împotriva lui, avem un precedent rău în istorie. Putin este Hitler al timpurilor noastre, știu că e greu de acceptat pentru occidentali,  dar trebuie să înțelegem că va intra în Polonia dacă cucerește Ucraina”.

„Putin maladeț!” Ultima zi înainte de război

Mai mult pe EurActiv »