Noua perioadă de bune intenții înseamnă mai puțin decât așa cum apare ea în fotografii.

Atmosfera de la întâlnirea dintre președintele Biden cu președintele Xi în California a sugerat o nouă eră de bune intenții bilaterale. Dar nimeni nu trebuie să se lase păcălit și să creadă că asta înseamnă altceva decât o concurență acerbă sau că Xi ar renunța la ambiția sa de a pune capăt ordinii mondiale conduse de SUA, comentează The Wall Street Journal.

Deocamdată, ambele părți au motuve să demonstreze că se înțeleg mai bine. Xi are nevoie de investiții străine și de piețe pentru export ca să poată opri prăbușirea pieței imobiliare și marile datorii care încetinesc economia Chinei. El dorește să ocolească noi sancțiuni economice  sau o reducere a livrărilor americane de tehnolgie către companii chineze.

Deocamdată, el și-a ascuns în dulap diplomații „lupi” din Beijing, deși ei ar putea să reapară oricând.Biden dorește să detensioneze relațiile ca să evite o altă criză de securitate într-o lume care, și așa, are parte de mult prea multe.

Date fiind războaiele din Ucraina și din Orientul Mijlociu, precum și pionii negativi din Rusia și din Iran care provoacă necazuri, președintele dorește să țină China „la rece”, cel puțin până la eventuala sa realegere de anul viitor. El dorește mai ales să evite o înfierbântare a crizei pe tema Taiwanului.

Desigur, există bune motive pentru ca ambele părți să se întâlnească și să discute, înțelegându-se astfel mai bine. Statele Unite doresc să evite un război cu China, care s-ar arăta distrugător pentru ambele țări și pentru întreaga lume. Reluarea comunicării dintre armate, căreia China i se opune de luni de zile, este un pas util înainte. O mai mare transparență și o cooperare în privința inteligenței artificiale ar fi și ele binevenite.

Întrebarea care se pune este care dintre aceste angajamente la nivel declarativ va conta, date fiind ideologia și ambițiile Partidului Comunist Chinez. Beijingul a promis și anterior să izoleze principalii agenți care ar produce fentanil (analgezic opioid, n. red.), dar a demonstrat asta prea puțin.

Promisiunile Chinei de a-și reduce emisiile de carbon sunt inutile dat fiind planul ei de a construi o nouă termocentrală pe cărbune de 366 de gigawați. Probabil că Xi râde pe ascuns de John Kerry, emisarul american în probleme de mediu, și de afirmațiile acestuia potrivit cărora China acționează împotriva propriilor interese. Toate astea nu se vor întâmpla.

Fără îndoială că, la nivel personal, Xi se uită de sus la Biden, gândindu-se la cât de formidabil va fi ca adversar președintele american, pe cale să împlinească 81 de ani, dacă relațiile s-ar înrăutăți din nou. Liderul chinez este hotărât să recucerească Taiwanul în cursul mandatului său, iar Biden nu s-a arătat prea grăbit să întărească prezența militară americană în regiunea Asia – Pacific.

Declinul virulenței americane a făcut ca personajele negative din lume să creadă că pot profita de pe urma unor vecini mai slabi din Europa sau din Orientul Mijlociu. Să sperăm că Biden i-a transmis lui Xi un mesaj mai ferm, pe care în curând să îl întărească printr-o mai mare putere.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA