Președintele nu mai trimite bombe, nici mici, nici mari, pentru a salva forțele Hamas din Rafah, comentează The Wall Street Journal.

Haideți să-i spunem pe nume: un embargou american asupra armamentului impus contra Israelului. Aceasta e vestea incredibilă de săptămâna aceasta, în care administrația Biden a confirmat că a blocat transporturile de arme către cel mai apropiat aliat al SUA din Orientul Mijlociu.

Administrației i-ar plăcea să se concentreze pe refuzul livrării bombelor de 900 de kilograme, despre care afirmă că sunt prea distructive. Ce mai contează că o armată profesionistă le poate folosi în așa fel încât să le restrângă raza daunelor. Biden a sistat și livrarea de bombe de 200 de kilograme și de „Joint Direct Attack Munitions”, care pot converti bombele neghidate în bombe „inteligente”, de precizie. Politico a scris că nici bombe de calibru mic nu se mai trimit. Iar această publicație a adăugat că administrația tot amână să semneze un acord privind obuze pentru tancuri și mortiere.

Cu alte cuvinte, afirmă mesajul Casei Albe, Israelul nu trebuie să aibă bombe mari și nici mici, nici bombe „proaste” dar nici „inteligente”, plus că va trebui să se descurce fără tancuri și artilerie. Vedeți voi, acum nu e momentul potrivit pentru a-i trimite arme - fiindcă le-ar folosi.

Secretarul apărării Lloyd Austin și alți responsabili ai SUA explică că scopul embargoului - pe care ei îl prezintă publicului drept „pauză” sau „revizuire” - e să împiedice un atac mai amplu al Israelului asupra bastionului Hamas numit Rafah. Aceasta e răsplata acordată teroriștilor pentru că se folosesc de civili pe post de scuturi umane.

Ziarul nostru a scris deja de ce e necesar ca Rafah să cadă: acolo se adăpostesc conducătorii Hamasului, patru batalioane de combatanți, și tot acolo sunt deținuți ostatici. Dacă Israelul nu-și poate finaliza cucerirea Rafahului, atunci înseamnă că Hamas a învins.

„Refuz să permit să se întâmple acest lucru”, declara Biden pe 20 octombrie, însă la acea dată pe președinte nu-l costa nimic să facă asemenea declarații, înainte de votul anti-Israel din Dearborn, Michigan, care a captat atenția politică a întregii țări. Biden mai promisese și că se va asigura că israelienii „au ce le trebuie pentru a-și proteja populația, astăzi și întotdeauna” - o repetare a promisiunii lui pe 7 și apoi pe 10 octombrie, care i-a mișcat nespus pe israelieni.

Oricât de insistent și-ar trâmbița Biden sprijinul „neclintit” pentru Israel, faptul că el refuză acum să-i trimită arme pune statul evreiesc în pericol. Israelul e acum în mijlocul unui război, atacat pe multiple fronturi. A-l văduvi de armele americane e o invitație pentru inamicii lui să profite de această ocazie avantajoasă, atât la negocierile privind ostaticii cât și pe câmpul de luptă.

N-au trecut nici patru săptămâni de când Iranul a atacat direct Israelul, ba încă a fost și cel mai mare atac cu drone din istorie, cărora li s-au adăugat cam 150 de rachete balistice și de croazieră. Hezbollah atacă zilnic cu zeci de rachete, depopulând nordul Israelului încă de acum șapte luni, o situație care persistă și va mai persista. Gruparea teroristă și Iranul, care o controlează, pot decide în orice clipă să pornească un război și mai amplu. Oare în acea situație ar fi în regulă ca Israelul să aibă bombe?

Israelul trebuie să fie pregătit chiar acum, iar inamicii lui trebuie să știe că SUA sunt alături de el. Acesta e motivul pentru care Congresul a aprobat un ajutor militar pentru Israel în aprilie, cu 79-18 voturi în Senat și 366–58 în Cameră. Voturi covârșitoare, deci, incluzând câte o majoritate de la ambele partide și marcând o înfrângere relevantă a stângii anti-Israel. Eșuând în efortul ei de a dezarma Israelul, stânga a pierdut. Pentru ca acum Biden să-i aprobe politica.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA