Republicanul, candidat pentru un al doilea mandat la Casa Albă, își intensifică atacurile împotriva lui Joe Biden și a deciziilor sale politice.

Pentru campania sa prezidențială, Donald Trump a organizat un miting politic la Durham, în statul New Hampshire. Deși criticile la adresa lui Joe Biden ("o amenințare la adresa democrației") sunt destul de obișnuite, declarațiile sale despre migranți i-au șocat pe mulți americani, comentează La Libre Belgique.

Donald Trump a spus că "imigranții otrăvesc sângele țării noastre". "Ei otrăvesc instituțiile, închisorile peste tot în întreaga lume, nu doar în Statele Unite", continuă republicanul. Cuvinte pe care le folosise deja în septembrie în timpul unui interviu acordat site-ului de dreapta The National Pulse.

Excesele fostului președinte american sunt obișnuite. Dar, de data aceasta, declarațiile reprezintă un ecou al termenilor folosiți de Adolf Hitler în timpul Shoahului. ONG-ul evreiesc Anti-Defamation League a fost jignit de aceste cuvinte, iar președintele său, Jonathan Greenblatt, a calificat declarația lui Donald Trump drept "rasistă, xenofobă și abjectă".

Ammar Moussa, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Joe Biden, critică atitudinea lui Donald Trump în mitingurile sale și îl acuză că "imită limbajul lui Adolf Hitler și al lui Benito Mussolini". "Donald Trump s-a inspirat din modelele sale - citându-l pe Adolf Hitler, făcând elogiul lui Kim Jong Un și invocându-l pe Vladimir Putin.

”Candidează la prezidențiale, promițând că va conduce ca un dictator și că va amenința democrația americană", a spus purtătorul de cuvânt.

Jason Stanley, profesor la Yale și expert în fascism, explică că utilizarea și repetarea acestor cuvinte de către Donald Trump este periculoasă. Profesorul vede asta ca pe o referire evidentă la retorica lui Adolf Hitler, care a cerut păstrarea purității sângelui german. "Acum folosește această retorică în mod repetat la mitingurile sale. Repetarea afirmațiilor periculoase le întărește și le recomandă", explică Jason Stanley.

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Donald Trump, Steven Cheung, consideră însă că acest limbaj este comun în sfera media și culturală și că aceste critici sunt nefondate. "Cei care fac acest tip de insinuări […] vor fi zdrobiți când președintele Trump se va întoarce la Casa Albă", a declarat el pentru AFP.

Donald Trump a fost deja condamnat pentru declarațiile sale în timpul ultimului său miting din New Hampshire. La acea vreme, el a amenințat că va "dezrădăcina comuniștii, marxiștii, fasciștii și ticăloșii stângii radicale care trăiesc ca niște paraziți între granițele țării noastre, care mint, fură și înșală la alegeri".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA