Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj a fost pe 28 octombrie 2011 gazda unei dezbateri atipice, intitulata Clujul vazut de la Bruxelles, in prezenta unor invitati de seama precum Acad. Ionel Haiduc, Prof. Vasile Puscas, Prof. Nicolae Paun sau Prof. Daniela Manea.

In dezbaterea organizata de „Casa Europei”, accentul dezbaterii s-a pus pe pozitionarea contemporana a Clujului in Uniunea Europeana, la aproape 5 ani de la aderarea Romaniei la Uniune.

“Explozia de patriotism local trebuie sa stimuleze si pe altii sa mareasca vizibilitatea la Bruxelles. Clujul este un centru de seriozitate, unde lucrurile se fac cum trebuie, si nu intamplator romanii sunt buni cand se incadreaza intr-o structura de invatamant. Clujul are la nivel national cea mai mare pondere de oameni cu studii superioare, asa cum arata recent statistica Comisiei Europene”, a spus Ionel HAIDUC, Presedintele Academiei Romane.

“Identitatea noastra nu este eliminata de catre Bruxelles, nici macar nu este estompata. Clujul are toate sansele sa fie un centru de excelenta prin universitati, sa aiba o politica si pe langa universitati”, a spus Vasile PUSCAS, fostul Negociator Sef al Romaniei la UE.

Nicolae PAUN, timp de 8 ani Decan al Facultatii de Studii Europene din Cluj, a subliniat: “Clujul are statura, are voce puternica in Romania. Este o fereastra de oportunitati pentru Romania din perspectiva Bruxelles-ului. 60 de absolventi ai facultatii noastre lucreaza in institutiile comunitare din capitala Europei”.

„Viitorul trebuie proiectat prin prisma resurselor, iar Clujul dispune de resurse umane excelente. Derulam peste 100 de proiecte finantate de Uniunea Europeana si asta spune multe despre vizibilitatea universitatii noastre la Bruxelles”, a spus Daniela MANEA, Cancelarul Universitatii Tehnice din Cluj.

„Avand in vedere situatia actuala, ambitiile Clujului de a deveni capitala culturala in 2020, este nevoie de un Comitet European al Clujului care trece peste ciclul electoral, avem nevoie de o platforma Cluj 2020 si e nevoie sa deschidem o Reprezentanta Permanenta a Clujului la Bruxelles”, a concluzionat Dan LUCA, Presedintele „Casei Europei” din Cluj.

Link:
- Blogul Casei Europei Cluj