Marele Atatürk, care a deschis calea Iluminismului și modernității pentru națiunea turcă, a punctat clar direcția țării: ”Să se ridice deasupra nivelului civilizației contemporane”; "Pace acasă, pace în lume".

Pacea, bunăstarea și dreptatea în țară nu sunt posibile în lipsa valorilor occidentale (contemporane) indispensabile precum ”democrația, drepturile omului, secularismul, statul de drept”. În lipsa lor, nu doar frontul intern, ci și cel extern (securitate, supraviețuire) rămâne slab. Cel mai concret exemplu al acestei realități sunt țările islamice. În general, în țările estice și islamice, se poate vorbi despre o distorsiune permanentă în care statul este fericit, dar societatea este nefericită, scrie publicația turcă independentă Cumhuriyet.

Imperialismul occidental

Pe de altă parte, există un revers întunecat al medaliei occidentale strălucitoare: Imperialismul care îi divizează, îi fărâmițează, îi asuprește pe cei care nu sunt la fel (pe ceilalți). În cadrul prejudecăților pe care factorii istorici, religioși, etnici, socioculturali și politici le sădesc în subconștient, Turcia se află printre "ceilalți". Ne putem aminti cum imperialismul occidental a marginalizat Turcia prin abordările legate de problema armeană, prin încălcarea drepturilor omului în privința Republicii Turce a Ciprului de Nord (jumătatea de nord a insulei Cipru este recunoscută ca stat de către Ankara - n.red.), prin încălcarea de către Grecia a tratatului de la Lausanne și a dreptului internațional.

Prezența Turciei în sistemul atlantic este valabilă când vine vorba de împărțirea sarcinilor (NATO) dar nu este preferată - în special din perspectiva demografiei - când vine vorba de distribuția beneficiilor (aderarea la UE). Aceasta este o inginerie politică destinată frontului intern care include aspecte etnice și religioase și un nou element de amenințare pentru Turcia. Bățul și morcovul. De 60 de ani, morcovul aderării la UE este un instrument pentru a smulge concesii geopolitice în special în privința Ciprului și pentru a transforma Turcia într-o țară prietenoasă cu imperialismul.

Eurasia

Trebuie echilibrată poziția Turciei de "satelit" în sistemul atlantic. Există două elemente ale echilibrului. Primul este, după cum spunea Atatürk, să îți urmărești "politica națională". Al doilea element este multilateralismul și multidimensionalitatea. Turcia trebuie să aprofundeze cooperarea cu Eurasia aflată în ascensiune, în special în ceea ce privește amenințările provenite dinspre Atlantic, să consolideze principiul "particularității regionale" prin promovarea intereselor comune în acest spațiu geografic și să înființeze instituții funcționale.

Rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU

Pe de altă parte, nu poate fi trecută niciodată cu vederea slăbiciunea cronică a Eurasiei în ceea ce privește democrația, libertățile și drepturile omului. În plus, se poate spune că identitatea turcească este un "rival istoric" pentru cele două mari puteri ale Eurasiei, China și Rusia. Este semnificativ faptul că Rusia include Turcia în ”Documentul de Politică Externă - martie 2023” cu o poziție bazată exclusiv pe religie. În plus, nu trebuie uitat că Rusia și China au aprobat rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU care împiedică recunoașterea Republicii Turce a Ciprului de Nord și consideră Turcia drept ocupant în insulă.

Nu putem ignora nici faptul că există și linii de falie în relațiile Turciei cu Rusia și China (turcii uiguri, sprijinul pentru PKK, Siria). Pe scurt, nici Eurasia nu este o grădină cu trandafiri. Însă cu siguranță, toate acestea nu sunt o piedică în calea unei colaborări echilibrate, reciproc avantajoase, profunde.

Concluzii

Viitorul Turciei ar putea fi occidental (contemporan) în pofida imperialismului și a faptului că nu este vestică. Turcia trebuie să își urmeze "politica națională" și să aibă o colaborare multidimensională, care să echilibreze lipsurile și problemele, atât cu spațiul atlantic cât și cu Eurasia, date fiind istoria și poziția sa geografică unică. Pentru asta, prioritatea Turciei este să își găsească unitatea în jurul principiilor lui Atatürk și să urmeze calea pe care el a trasat-o. Pe termen lung, trebuie să conducă lumea turcică - pentru care baza este deja pregătită - și să construiască un viitor contemporan comun - inclusiv cu terțe părți - pe baza unei limbi, istorii și moșteniri culturale comune.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA