Dezamăgită de Biden, Silicon Valley urcă acum în carul triumfal al lui Trump
În urmă cu opt ani, Peter Thiel, miliardarul co-fondator al PayPal, primul investitor în nou-născutul Facebook și proprietar al Palantir, furnizor al celor mai sofisticate și secrete tehnologii pentru Pentagon și serviciile de informații americane, a lăsat cu gura căscată o Silicon Valley mereu democrată urcând pe scena convenției care l-a încoronat pe Donald Trump drept candidat republican la Casa Albă, comentează Massimo Gaggi în Il Corriere della Sera.
Patru ani mai târziu, alte figuri din lumea tehnologiei mizau pe realegerea președintelui conservator. Ce-i drept puțini, și printre ei câțiva pocăiți care, după asaltul fanilor lui Trump asupra Congresului (6 ianuarie 2021), și-au cerut scuze pentru alegerea făcută.
Astăzi, însă, Donald Trump, care continuă să considere Silicon Valley o lume inamică, face prozeliți printre miliardarii tehnologiei care sunt, da, în teorie progresiști, dar și libertarieni și arhi-capitaliști: alergici la politicile lui Biden care ar dori să impoziteze miliardarii și care, prin intermediul unor agenții federale precum FTC și SEC (Consob-ul american), urmărește să reactiveze regulile antitrust care au fost uitate de zeci de ani și reglementează sever criptomonedele.
În urmă cu o lună, David Sacks și Elon Musk au organizat o cină în Hollywood Hills, a cărei tematică era mai degrabă ostilitatea față de politicile lui Biden decât sprijinul explicit pentru Trump și la care au participat, printre alții, editorul Rupert Murdoch, fondatorul și fostul șef al Uber Travis Kalanick, finanțatorul (fostul secretar al Trezoreriei Trump) Steven Mnuchin și Michael Milken, regele obligațiunilor nedorite (junk bond) în anii 1980, ulterior falimentar și care acum este un filantrop apreciat și promotor al centrelor de cercetare economică.
Acum însă, când campania electorală este în plină desfășurare, Trump, aflat în căutare de finanțare, dar și de sprijin politic, încearcă să exploateze mai direct acest vânt de ostilitate față de președinte care suflă cu putere în lumea tehnologiei.
Deschizătorul de drumuri în acest proiect este senatorul Ohio J.D. Vance, un fost finanțator devenit celebru în 2016 cu American Elegy, eseu care vorbește despre bărbații uitați și de țara albilor sărăciți. Vance încearcă să-i mobilizeze pe bogați prin promovarea evenimentelor pro-Trump în metropolele democrate: Los Angeles (petrecerea de la Hollywood), Chicago, Miami și, acum, chiar și San Francisco.
În capitala Silicon Valley va fi organizată pe 6 iunie o recepție în sprijinul candidaturii lui Donald Trump. Eveniment care de data aceasta nu a fost promovat de „obișnuiții suspecți” Thiel (care va fi totuși, acolo) și Musk (care îl condamnă dur pe Biden, îi tratează pe democrați ca pe extremiști, dar care într-o întâlnire recentă cu Trump care cerea bani, a dat înapoi spunând că nu vrea să finanțeze pe nimeni).
Invitațiile publicate de Axios îi indică ca organizatori pe David Sacks, investitor de capital de risc și fost director general al PayPal, și Chamath Palihapitiya: fostul adjunct al lui Mark Zuckerberg, care a părăsit Facebook, denunțând lipsa de scrupule a fondatorului său, care a fondat compania „etică” Social Capital și care până de curând a fost un susținător deschis al candidaților democrați.
Nu numai: Chamath, care la acea vreme îl condamnase pe Trump pentru comportamentul său antidemocratic, spune astăzi că are motive mai serioase de dezacord cu Biden decât cu fostul președinte. Cine va merge pe 6 iunie să-l asculte și să stea la masă cu Trump va plăti 300.000 de dolari (dacă vrea să facă parte din comitetul gazdă) sau „doar” 50.000 pentru o participare „standard” la eveniment.
Sunt așteptați Thiel (care în trecut a spus că a fost dezamăgit de Trump, dar care îl detestă pe Biden), Marc Andreessen, șeful unuia dintre cei doi mari plămâni financiari ai Silicon Valley și ideolog al unei dezvoltări foarte rapide și nereglementate a inteligenței artificiale, autorul unui manifest „acceleraționist” care este inspirat explicit de cel futurist al lui Filippo Tommaso Marinetti.
Nu ar fi exclus să participe și Musk, care ne-a obișnuit cu schimbările sale bruște de direcție. Însă, dacă în trecut Trump putea conta pe sprijinul „vechii gărzi” a lumii tehnologiei (Larry Ellison de la Oracle, Meg Whitman, fost șef al eBay și Carly Fiorina care a fost CEO la Hewlett Packard), în aceste zile, mass-media californiană înregistrează declarațiile multor tineri finanțatori și mari manageri tehnologici dezamăgiți de politicile lui Biden și gata să urce în carul triumfal al lui Trump.
O bună parte din lumea digitală – Apple, Google, Facebook, Reid Hoffman de la LinkedIn – rămâne în mâinile democraților, dar Silicon Valley nu va mai fi fortăreața lor.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
de AT 04 Iun 2024 14:51