Evenimentele climatice trebuie să motiveze lupta împotriva încălzirii globale

Valul de căldură în emisfera nordică și cicloanele din Brazilia sunt dovada faptului că este nevoie de o acțiune urgentă, scrie publicația braziliană O Globo.
Efectele încălzirii globale au devenit mai evidente pentru milioane de oameni în ultimele două săptămâni. În Sicilia, în sudul Italiei, termometrele au înregistrat ieri aproape 47 °C și s-au apropiat de recordul european de 48,8 °C, înregistrat în același loc în urmă cu doi ani. Căldura a făcut ca numărul persoanelor în vârstă din secțiile de urgență ale spitalelor să crească cu 25%. În Grecia, incendiile din apropierea Atenei continuă fără pauză.
La Beijing, temperatura maximă zilnică este în continuare de peste 35 °C de patru săptămâni, un record. Duminică, o localitate din nord-estul țării a atins 52,2 °C, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în China. La începutul săptămânii, la un festival din orașul Kyoto, din Japonia, nouă persoane, inclusiv copii și vârstnici, au fost internate din cauza căldurii.
Phoenix, în sudul Statelor Unite, a înregistrat ieri cea de-a 20-a zi consecutivă în care termometrele au înregistrat cifre de peste 43,3 °C. În Canada, incendiile au afectat peste 10 milioane de hectare și continuă să răspândească fum și funingine prin zonele urbane.
Merită să amintim că la începutul acestei luni a fost cea mai fierbinte zi din istorie înregistrată vreodată la scară globală, potrivit datelor de la Centrele Naționale pentru Predicția Mediului din SUA.
Săptămâna trecută, [statul] Rio Grande do Sul a suferit din cauza unui nou ciclon extratropical, cu suficientă forță pentru a ajunge în Paraná, Santa Catarina și o parte din São Paulo. Ploile și vântul au provocat pagube generalizate în zeci de municipii și moartea unor persoane lovite de copaci și de liniile electrice de la stâlpii doborâți de vânt. În Uruguay, guvernul speră că cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani se va încheia. Chiar și aprovizionarea cu apă potabilă a fost afectată.
Pentru a vă oferi o idee mai bună despre impactul schimbărilor climatice provocate de om, omul de știință brazilian Carlos Nobre, unul dintre cei mai respectați specialiști din lume în acest domeniu, pune problema într-o perspectivă istorică mai largă.
Într-o prelegere recentă, Nobre a precizat: „De la o eră glaciară până la perioada interglaciară, temperatura variază de la 5°C la 6°C, dar durează 10.000, 12.000 sau 20.000 de ani pentru a se întâmpla. Noi, într-o sută de ani, am crescut temperatura cu aproape un grad, ceea ce înseamnă accelerarea mașinii climatice de 50 de ori. Ceea ce face diferența nu este atât valoarea temperaturii, ci faptul că accelerăm cu această viteză".
Este adevărat că cicloanele, variațiile temperaturii mării, furtunile de vară, secetele și inundațiile s-au produs mereu. Dar în cicluri mai definite, previzibile și, în general, mai puțin intense.
Ce se întâmplă acum este cu totul altceva. De aceea, este nevoie de o acțiune concertată a tuturor țărilor pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero și pentru a ne pregăti pentru a micșora impactul catastrofelor climatice care sunt deja printre noi, conchide editorialul O Globo.
Sursa: RADOR
de Andi 21 Iul 2023 17:05
de john70 22 Iul 2023 19:04