La două zile după atacul Hamas, Comitetul de Urbanism și Construcții al Districtului Ierusalim a aprobat planul de construcție a unui nou cartier evreiesc, Kidmat Tzion, adiacent cartierului palestinian Ras al Amud, scrie Haaretz.

Propunerea vine cu o anexă referitoare la securitate, care prevede gard de perimetru, rute de patrulare, vehicule blindate și camere de securitate cu capacitate de recunoaștere facială.

De acum a devenit evident că nu era decât începutul. După atacul din 7 octombrie, guvernul israelian a făcut tot posibilul pentru a avansa cu construcția de cartiere evreiești în inima Ierusalimului de Est palestinian. Pentru a putea face acest lucru a adoptat măsuri nemaivăzute de la reîntregirea orașului în 1967.

Jurnalistul Nir Hasson a dezvăluit că guvernul promovează planuri privind încă un cartier, al patrulea, acesta denumit Nofei Rachel. Ministerul Justiției condus de Yariv Levin e actorul principal în acest demers.

Începând din 1967 s-a stabilit teoretic o împărțire clară a sarcinilor în Ierusalimul de Est: guvernul, adică în principal Ministerul Construcțiilor și Locuințelor, a construit pe colinele neocupate din jurul cartierelor palestiniene. Așa au fost construite Gilo, Pisgat Ze'ev, Ramot și multe altele.

Concomitent, organizațiile coloniștilor, și în primul și primul rând Elad și Ateret Cohanim - cu sprijinul statului, dar independent de el -, au sponsorizat mai ales colonii mici în mijlocul cartierelor palestiniene. Așa a apărut o prezență evreiască în Orașul lui David, în partea musulmană a Orașului Vechi, în Silwan și în Sheikh Jarrah.

În ultimii ani, dar mai ales în ultimele luni, această împărțire a sarcinilor nu mai e respectată. Guvernul operează prin intermediul mai multor instituții, principala fiind Administratorul General al Ministerului Justiției, care se ocupă de proprietățile evreiești încă de dinainte de 1947, dar și departamentul de Cadastru și Stabilire a Drepturilor al aceluiași minister.

Aceste două organe colaborează cu firme private administrate de coloniști activiști pentru a înființa cartiere mari, cu sute de locuințe fiecare, în mijlocul cartierelor palestiniene.

Astăzi s-a ajuns la patru asemenea cartiere: Givat Shaked în Beit Safafa, Kidmat Tzion în Ras al Amud, un cartier încă nebotezat în Umm Lisun și Nofei Rachel în Umm Tuba.

Aceste colonii constituie o nouă dovadă că actualul guvern al Israelului pune interese politice meschine și pe termen scurt deasupra intereselor pe termen lung ale întregii populații.

Pentru a le face pe plac organizațiilor de coloniști și retoricii lor de tip „Ierusalimul e numai al nostru”, guvernul sacrifică calitatea vieții tuturor locuitorilor din Ierusalim, ce credit politic va mai fi având prin lume Statul Israel, precum și șansa negocierii unei soluții pentru conflictul israeliano-palestinian.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA