Fărădelegea și iresponsabilitatea guvernului Benjamin Netanyahu-Bezalel Smotrich-Itamar Ben-Gvir nu cunosc limite.

"Noaptea ca hoții", Knessetul a organizat două voturi târziu în seara de marți, în urma cărora a trecut amendamentul la Legea Retragerii care stipulează că se poate sta în teritoriile din nordul Cisiordaniei care au fost evacuate în 2005, potrivit unui editorial al cotidianului Haaretz.

Este îngrijorător că cea mai mare parte a opoziției a neglijat acest front, iar legea a trecut cu 31 contra 18.

Acesta e primul pas spre intrarea în legalitate a ieșivei [școală religioasă ultra-ortodoxă - n.trad.] din avanpostul ilegal Homesh. De la retragere, israelienilor le-a fost interzis să mai rămână pe locul fostelor colonii, cu excepția cazurilor în care obțineau permisiunea armatei.

Coloniștii, ca de obicei, apelează la politica faptului împlinit, ignorând legislația. La scurt timp după retragere ei au construit pe locul fostei colonii Homesh - care este pământ privat palestinian - un avanpost care funcționează în calitate de ieșiva, cu câteva structuri temporare în care se poate dormi.

Amendamentul revocă interdicția de a se sta în avanposturi și de a se duce obiecte acolo, care era în vigoare de la retragere. Amendamentul stipulează că israelienii pot folosi pământurile din acele zone în cazul în care cumpără drepturile aferente. Cea mai mare parte a zonei Homesh se află pe pământ privat palestinian, pe lângă două loturi de pământ non-adiacente care sunt considerate proprietate a statului - o stratagemă israeliană pentru a legitima ocupația.

Amendamentul nu le permite israelienilor să construiască pe acel loc, dar dacă li se alocă pământ al statului ar putea fi un prim pas în acest sens. Experiența ne învață că, atunci când vine vorba de coloniști, ceea ce pare nefondat va fi în cele din urmă implementat.

În ceea ce-i privește pe coloniști, amendamentul le va permite reînființarea altor trei colonii din Cisiordania care au fost evacuate în cadrul retragerii - Sa-Nur, Ganim și Kadim -, după cum s-a grăbit să anunțe deputata Limor Son Har-Melech de la Otzma Yehudit [Forța Evreiască, partid de extrema dreaptă - n.trad.].

Comitetul coloniștilor din Gush Katif [bloc de colonii din Fâșia Gaza, evacuate forțat și demolate în 2005 - n.trad.] le-a trimis deja o scrisoare de felicitare parlamentarilor și a stabilit următorul obiectiv: "Suntem siguri, în numele lui Dumnezeu, care își va aduce fiii înapoi la frontierele noastre pe tot cuprinsul țării noastre, inclusiv la Gush Katif”.

Ar fi dificil să exagerezi gravitatea acestei manevre. De fapt, ambasadorul Israelului în SUA, Michael Herzog, a fost convocat la o întrevedere neprogramată cu subsecretara de stat Wendy Sherman. Departamentul de Stat i-a cerut Israelului să nu implementeze amendamentul și a subliniat că adoptarea lui "reprezintă o contradicție clară cu înțelegerile încheiate de guvernul israelian cu SUA", inclusiv angajamentul recent de a reduce tensiunile cu palestinienii.

UE i-a cerut Israelului să "abroge legea".

Ravagiile coloniștilor, cu încurajarea guvernului, denotă unul dintre obiectivele majore ale loviturii de stat a regimului: încurajarea colonizării, anexarea viitoare și eliminarea opțiunii celor două state. Lupta împotriva acestei politici distructive trebuie să fie unul dintre țelurile protestului.

Sursa: RADOR